Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

'Geef 2,50 euro statiegeld retour voor oude spijkerbroek'

Er moet in Nederland statiegeld op spijkerbroeken worden ingevoerd. Dat bepleiten de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer (D66) en de Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker. Zij vinden dat mensen bij inlevering van hun oude spijkerbroek 2,50 euro moeten terugkrijgen. Zo zou het hergebruik van spijkergoed worden bevorderd.

In Nederland worden jaarlijks twintig miljoen spijkerbroeken verkocht. Daarvan wordt 15 procent gerecycled. Ook bij andere kleding is dat percentage laag. Het grootste deel verdwijnt in de afvalverbrandingsovens.

Dat is zonde, vinden Scheffer en Jonker. Bij andere materialen, zoals staal en glas, is het hergebruik veel groter. Scheffer zegt dat er voor textiel een systeem moet komen dat inzameling stimuleert. Statiegeld is daarvoor een uitstekende mogelijkheid, zegt hij. Scheffer ziet twee mogelijkheden: inleveren bij de winkel waar je de broek hebt gekocht of afgeven bij een gemeentelijke afvalstraat.

Quote

Jaarlijks verdwijnt er nog 140 miljoen kilo bij het restafval, terwijl het als grondstof kan dienen voor nieuwe producten

PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek steunt Scheffer

Nodig
PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek steunt Scheffer. ,,De PvdA gelooft in beloningssystemen, want het prikkelt de consument om iets terug te brengen voor hergebruik. Jaarlijks verdwijnt er nog 140 miljoen kilo bij het restafval, terwijl het als grondstof kan dienen voor nieuwe producten. Die cultuuromslag is wel nodig. Statiegeld is een systeem waar ik in geloof, ook voor spijkerbroeken."

Een groot deel van de spijkerbroeken kan worden gebruikt om nieuwe jeans van te maken. Een ander deel van het verwerkte textiel kan worden gebruikt in de papierindustrie. Scheffer: ,,Zeven van de negen Nederlandse papierfabrieken staan in Gelderland. Ik wil met hen in gesprek over de bouw van een pilotfabriek voor hergebruik van textiel."

Duur
De VVD ziet niets in het Gelderse spijkergoedplan. ,,Statiegeld innen is een duur systeem en niet meer van deze tijd", zegt Kamerlid Remco Dijkstra. Retourname van kleding kan volgens hem aan de branche zelf worden overgelaten.