Volledig scherm
© anp

Geen debat over Turkije

Regeringspartijen VVD en PvdA blokkeren een debat over Turkije met minister Koenders. Het CDA wilde daarvoor een deel van de Tweede Kamer terugroepen van vakantie.

Quote

De minister mag zich wel wat steviger opstellen ten aanzien van Turkije

Raymond Knops (CDA)

Normaal debatteert de Kamer niet tijdens het reces, maar oppositiepartij CDA wilde Koenders per se spreken voor een informele, Europese bijeenkomst komende zondag. Ook de SP en D66 hebben behoefte aan een debat. ,,We willen hem een duidelijk statement meegeven. De minister mag zich wel wat steviger opstellen ten aanzien van Turkije'', zegt CDA'er Raymond Knops.

Tijdens een informele bijeenkomst wordt er onder meer gesproken met ambtenaren van kandidaat-lidstaten over uitbreiding van de Europese Unie. Turkije zal daar volgens een woordvoerder van EU-voorzitter Slowakije bij zijn. Knops: ,,Wij vinden dat vreemd. Wat moet er nog meer gebeuren om de onderhandelingen over toetreding van Turkije te stoppen?''

Deur openhouden

VVD en PvdA willen de deur met Turkije echter openhouden. Dat land helpt immers met de aanpak van IS en de stroom vluchtelingen naar Europa. ,,Herstel van stabiliteit en rust is in het belang van Turkije en ook van ons. Net als herstel van de rechtsstaat en democratisering. Daar zal eerst tussen Europa en Turkije over gesproken moeten worden'', zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij.

Bovendien, stelt de VVD, gaat Koenders helemaal niet naar de EU-bijeenkomst dit weekend en wordt er helemaal niet met de Turken gesproken. ,,Een debat is dan niet zinvol,'' zegt VVD'er Han ten Broeke.