Volledig scherm
© anp

Geen ontslag na ernstige fouten rond aanslag Brussel

België heeft ernstige fouten gemaakt rond de bomaanslag op Zaventem, maar vooralsnog rollen er geen politieke koppen. Wel komt er een parlementair onderzoek en geven de ministers Geens (Justitie) en Jambon (Binnenlandse Zaken) vrijdag nadere opheldering in hun parlement.

Volledig scherm
Minister Jan Jambon (links) en minister Koen Geens. © epa

Jambon en Geens boden woensdagavond laat hun ontslag aan, nadat was gebleken dat Turkije de Belgen vorig jaar zomer al waarschuwde dat de door hen uitgewezen Ibrahim El Bakraoui, een van de drie aanslagplegers op Zaventem, een terrorist was. Ze deden niets met die informatie en El Bakraoui kon, via Nederland, ongehinderd naar België reizen. De ministers kunnen toch blijven zitten omdat federaal premier Charles Michel hun ontslag heeft geweigerd.

Het initiatief om te stoppen kwam van Vlaams-nationalist Jambon, een gedreven jihadistenjager. Geens wilde helemaal niet weg. Hij ontkende eerst dat er fouten waren gemaakt, maar kwam daarop donderdag terug. ,,Het doorgeven van informatie vanuit Turkije en binnen België zelf is niet zorgvuldig en niet tijdig genoeg gebeurd,'' geeft Geens nu toe. Maar nog steeds vindt hij dat hem niets valt aan te rekenen. ,,Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de vraag of we zelf iets fout deden, of onze diensten,'' vindt Geens.

Koning
Die opmerking werd donderdag weggehoond door de socialistische voormalige vicepremier Johan Vande Lanotte: ,,Wij lieten destijds (kindermoordenaar) Marc Dutroux ook niet zelf lopen. Maar we traden wel af.'' Vande Lanotte vindt dat Jambon en Geens alsnog hun ontslag moeten aanbieden, en dan niet bij de premier maar meteen bij de koning.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement