Volledig scherm
Frank Poorthuis © AD/Marco De Swart

Geen woord meer over de piano van Thierry Baudet

columnSoms is het best beangstigend wie er allemaal de Tweede Kamer in mogen. Over zuiver en zuiverend taalgebruik.

Quote

Baudet is meer dan dat supergeta­len­teer­de schrijver­tje, met een gesubli­meerd minderwaar­dig­heids­com­plex en een misplaatst vrouwbeeld

Laten we dit afspreken: over die vleugel van Thierry Baudet doen we niet meer lacherig. Of-ie nou wel of niet de Tweede Kamer in gaat, of-ie in zijn nieuwe werkkamer past. Laten we het liever hebben over de vraag of Thierry Baudet in de Tweede Kamer past

Ik heb me een beetje verdiept in het gedachtegoed van onze nieuwste Kamerbewoner. Het lachen is me wel vergaan. Baudet, de mooiboy, de gestudeerde kwast, de politieke dandy, je ziet er wat besmuikte commentaren op komen en je denkt: ach, het zal zo'n vaart niet lopen. Kinnesinne van minder getalenteerden. Maar mensen, het valt minder mee dan je kunt hopen.  

Thierry Baudet is de man die u misschien nog ergens in uw geheugen hebt als de minzaam lachende knappe jongeman die in DWDD zat om een verleidingsguru te verdedigen, die predikt dat vrouwen vaak 'ja' bedoelen als ze 'nee' zeggen. Die in die uitzending glimlacht bij het citaat: 'De meest sexy vrouwen zijn het meest onzeker, dus vergeet ze niet te behandelen als oud vuil'. En dan zegt: 'Dat klopt wel'. Het stukkie tv kun je zo even teruggoogelen. Dus wie geinteresseerd is, zet 'm op.

Baudet komt er uit als een ietwat foute vlegel, een bestudeerd hautain type dat ongetwijfeld zelf veel vrouwen versierd heeft en van wie je dan maar hoopt dat-ie ook menig knietje heeft gehad. Op Facebook gaat nu een boekfragment van zijn hand rond, waarin een personage ook uiterst vrouwonvriendelijke taal uitslaat. Nog ff een graadje erger dan waar het bij DWWD over ging. Vrouwen willen gepakt worden, 'nee' betekent 'ja'. Verkrachting, mwah, daar worden ze wel opgewonden van.

We kennen het verschil tussen de schrijver en zijn romanpersonage, dus we gaan dit Baudet natuurlijk niet aanwrijven. Behalve dat de uitlatingen redelijk consistent zijn met eerder DWDD-televisiefragment.  

Nog steeds, dat mag allemaal he. Ik ben zelf ook niet van smetten vrij, al zijn het mindere smetten. Ik bezondig me ook wel eens aan kroeg- en kleedkamerpraat. Maar ik ben vooral van mening dat de vrouwen van Nederland zichzelf wel kunnen verdedigen. Dus die rol ga ik niet op me nemen.  

Maar Baudet is meer dan dat supergetalenteerde schrijvertje, met een gesublimeerd minderwaardigheidscomplex en een misplaatst vrouwbeeld. Hij is ook een vervaarlijk ideoloog aan de rechterkant van het politieke spectrum. Zoals gezegd: ik heb me een beetje verdiept in dat bijzonder slim en fraai vormgegeven partijprogramma van hem (ga naar hun site) en eromheen gelezen. En dan kom je er achter dat, om nog maar een keer in pianotermen te blijven, hij ook elders een ander register bespeelt dan de normaal gerespecteerde intellectueel.  

Natuurlijk, ik heb niet al zijn boeken uitgelezen, maar gelukkig anderen wel. Dus ik verwijs graag naar mensen met wat meer tijd, zoals deze meneer. U hoeft het niet te lezen, ik weet dat het afkomstig is van een schrijver van de linkse website Joop, en er zijn zeer relativerende opmerkingen bij te maken. Want ik wil ook niet graag een psychologisch profiel aan de hand van mijn boekenkast. Maar dit artikel is meer dan dat en je wordt er wel wat wijzer van. En als u interesse hebt, kunt u ook gerust wat meer om Baudet heen lezen.

Volledig scherm
Thierry Baudet, de pianofoto. © Mieke Meesen
Quote

Als u binnenkort weer eens van meneer Baudet hoort, denk dan niet aan het register van zijn vleugel, maar luister goed naar zijn zuiverende taalge­bruik

Onlangs kwam Baudet in opspraak toen hij ergens op een partijbijeenkomst van zijn Forum voor Democratie vertelde dat de Nederlandse samenleving last heeft van 'homeopatische verdunning'. Hij bedoelde dat de vermenging van rassen, pardon, hij zegt natuurlijk culturen, in Nederland zorgt voor verlaging van de gemeenschappelijk waarden. Ergens in je hoofd bonkt het : rassentheorie, zuiverheid van ras. Maar dat zijn woorden die natuurlijk niet door meneer Baudet gebruikt worden. Hij is niet gek. 

Toch is zijn homeopathie-'verspreking' een van de redenen dat we zijn opmerking van donderdag, toen hij voor het eerst als fractievoorzitter van FvD de Tweede Kamer  bezocht, ook plots in een goed daglicht kunnen zien. Hij stelde toen dat het IQ van zijn partijgenoten anderhalf tot twee keer zo hoog was als dat van de rest. Grapje, relativeerde hij later.   

Helemaal niet. Mensen met Baudets inborst maken dat soort grapjes om te laten zien hoe zij over IQ-verdunning denken. Hij werd in een uitzending van Jinek & Pauw (google t maar) aangevallen door RTL's Frits Wester over deze quote en maar zeer, zeer moeizaam kwam er over zijn lippen dat hij dat misschien niet had moeten zeggen. 

Een oud truukje overigens in die kringen. Je zegt iets, en je retireert later. Maar wat je gezegd hebt blijft wel hangen. De rechts-radicale AfD in Duitsland is ook een bekend gebruiker van dit instrument. Weet u nog hoe onlangs een van zijn partijprominenten het Holocaust-monument in Berlijn 'een monument van schande' noemde? De AFD berispte hem, maar het was wel mooi gezegd.   

Baudets partijprogramma nu. Ik heb het afgelopen dagen gelezen, en herlezen. En je wordt er, laat ik zeggen, een beetje huiverig van. Staat er iets strafrechtelijk onbetamelijks in? Nee, natuurlijk niet. Ze zijn niet gek daar bij het Forum voor Democratie. Nee, maar het scheert wel allemaal langs de randen van wat betamelijk is. Dat heb je met nette rechts-radicalen. Ze weten dondersgoed wat kan en wat niet meer kan. 

Het leest als alles wat je van rechts in Nederland verwacht: grenzen dicht, asielzoekers eruit, alleen asielzoekers die we willen, geen permanente verblijfsvergunningen meer, illegalen oppakken en eruit. Het gaat over de soevereine staat, het stoppen van subsidies aan segregatie, het promoten van de Nederlandse geschiedenis en cultuur en dan van die zinnetjes als : 'De afgelopen decennia is gepoogd de Nederlander van zijn geschiedenis te vervreemden en van zijn cultuur los te snijden. Dit moet niet alleen stoppen, het moet worden teruggedraaid."   

Zuivere taal, he.   

En meneer Baudet wil graag bijvoorbeeld zoiets invoeren als de 'Wet bescherming Nederlandse waarden'. Reden daarvoor, ik citeer:  'Door de komst van grote groepen (islamitische) immigranten zijn een aantal verworvenheden en kernwaarden van onze samenleving onder druk komen te staan. Het partijkartel heeft dit probleem de afgelopen dertig jaar genegeerd.'   

En onder het kopje immigratie en emigratie lezen we: 'De Nederlandse samenleving heeft de afgelopen decennia een enorme instroom van immigranten te verwerken gekregen. De samenleving kan dit niet meer behappen, maar het partijkartel blijft maar doorgaan met het binnenhalen van ongehoorde aantallen kansarme immigranten. (met steun van de NPO en gesubsidieerde instanties zoals Vluchtelingenwerk).'   

Kan, mag. Je leest het overal. Maar je weet welke ideologie erachter zit: homeopatische verdunning. En dan nog even een klein stukkie over de grenzen van de rechtstaat. Mannen die met een recht op de vrijheid van meningsuiting in de Tweede Kamer terechtkomen, bij onze wetgevende macht dus, die zouden toch erg moeten oppassen met dit soort teksten: ' Immigranten met extreme politieke ideeën die niet in lijn zijn met onze westerse beschaving dienen terstond te worden uitgezet naar het land van herkomst.'   

Nou ja, als u binnenkort weer eens van meneer Baudet hoort, denk dan niet aan het register van zijn vleugel, maar luister goed naar zijn zuiverende taalgebruik.   

Frank Poorthuis was tien jaar politiek verslaggever in Den Haag. Nu bekijkt hij de situatie vanaf gepaste afstand.