Volledig scherm
Tom Staal © anp

GeenStijl kan lijsttrekkersverkiezingen PvdA niet kapen

Shockblog GeenStijl is naar eigen zeggen van plan de verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA te kapen. Verslaggever Tom Staal heeft zich volgens het weblog opgegeven voor de strijd. Volgens de PvdA zou Staal onder voorwaarden best welkom zijn, maar staat hij niet in het systeem als lid en kan hij dus ook niet meer meedoen.

Quote

Als hij lid is van de Partij van de Arbeid en voldoet aan het profiel, dan gaan we graag het gesprek met hem aan

Geert van der Varst, PvdA

Eerder kwam de PvdA naar buiten met het plan om iedereen mee te laten stemmen voor het lijsttrekkerschap. Nederlanders die twee euro per maand overmaken aan de partij mogen de nieuwe leider van de socialisten kiezen.

Het weblog, immer kritisch op de PvdA, laat in het midden of zij zich écht wil bemoeien met de lijsttrekkersstrijd. Staal kondigt zijn deelname in een niet al te serieus en cynisch filmpje aan en stelt 'dat het lot van de partij hem erg aan het hart gaat'.

Voorzitter Hans Spekman van de Partij van de Arbeid wil niet telefonisch reageren. Geert van der Varst, woordvoerder PvdA-partijbureau, laat weten dat Staal onder voorwaarden welkom is. ,,Als hij lid is van de Partij van de Arbeid en voldoet aan het profiel, dan gaan we graag het gesprek met hem aan. Uit onze database blijkt echter niet dat hij lid is en daarmee houdt de mogelijkheid tot kandidaatstelling voor de partij dus op.''

Profiel
Of Staal aan het profiel zou voldoen, valt nog te bezien. De PvdA stelt nadrukkelijk 'dat de Tweede Kamer geen plek is om het vak te leren. Kandidaten moeten zichzelf al hebben bewezen in het dienen van de publieke zaak en herkenbaar zijn op een bepaald gebied'. Ook moeten kandidaten 'gezag af kunnen dwingen door hun kennis'. Daar komt nog bij dat een lijsttrekker 'een sociaaldemocraat in hart en nieren is en een aansprekende persoonlijkheid met grote politieke ervaring, nationaal en internationaal'.

Tom Staal nam eerder nog afscheid van het televisie-halfbroertje van GeenStijl, Powned. Dit omdat hij het kleuter-tv vond.

Er hebben zich inmiddels meerdere kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap. De verwachting is dat de echte strijd zal gaan tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher.

  1. Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken
    Temptation Island

    Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken

    Eindelijk was het dan zover voor de stellen van Temptation Island VIPS. Na twaalf dagen de ultieme verleiding te zijn aangegaan, werden zij deze aflevering eindelijk weer herenigd met hun partner. Maar dat verliep minder romantisch dan zij op dag één waarschijnlijk hadden verwacht. Bij Damian en Shirley liepen de gemoederen zelfs zo hoog op, dat ze niet eens meer in hetzelfde busje naar het vliegveld konden worden vervoerd.