Volledig scherm
© anp

Geert Wilders: Geef alle AOW'ers 300 euro

PVV-leider Geert Wilders wil dat alle AOW'ers er dit jaar 300 euro bij krijgen en volgend jaar weer. Daarvoor wil hij het begrotingstekort laten oplopen. Ouderen zuchten al jaren onder de lage rente, terwijl de schatkist daar juist van profiteert. Oneerlijk, meent Wilders.

Quote

Mark Rutte profiteert, terwijl ouderen moeten bloeden

Geert Wilders

Veel pensioenfondsen kampen met te lage dekkingsgraden, als gevolg van de verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank. Aanvullende pensioenen kunnen daardoor veelal niet geïndexeerd worden. Het pensioen van 200.000 gepensioneerden dreigt komend jaar zelfs gekort te worden.

Zolang de rente niet stijgt, moeten ouderen een hogere AOW krijgen, meent Wilders. Het kabinet moet daarvoor de meevallers inzetten, die het al jaren opstrijkt door de lage rentelasten op de staatsschuld. Betaalde het kabinet in 2013 nog 9,1 miljard euro aan rente, in 2015 was dat nog 'slechts' 7,9 miljard, blijkt uit het jaarverslag van het Rijk.

Wilders: ,,Alleen vorig jaar al is 900 miljoen euro minder uitgegeven aan rente dan het jaar ervoor. Dat geld is waarschijnlijk gebruikt om het begrotingstekort minder te laten oplopen. Maar ik vind dat onaanvaardbaar. Mark Rutte profiteert, terwijl ouderen moeten bloeden.''

Quote

Het is niet te doen om er een specifieke maatregel van te maken, dat kost alleen maar geld

Geert Wilders

Gouden bergen
De PVV-leider is niet de eerste politicus die geld belooft. De verkiezingsbelofte van Mark Rutte - 1000 euro voor elke hardwerkende Nederlander - ligt nog vers in het geheugen. Waarom zouden ouderen nog geloven dat ze een extraatje krijgen, dat in totaal 1 miljard euro kost?

Wilders: ,,Ik beloof geen gouden bergen. Ik doe ook niet structureel de AOW omhoog. Wat ik zeg kan morgen worden geregeld, zonder te bezuinigen. Als er maar politieke wil is om dit te doen.''

Achteruit
Volgens het Centraal Planbureau gaan ouderen er komend jaar gemiddeld 1,3 procent op achteruit, terwijl veel werkenden erop vooruit gaan. Het kabinet bekijkt in augustus of ouderen gecompenseerd moeten worden. De PVV doet zijn voorstel donderdag bij het verantwoordingsdebat over de begroting van vorig jaar.

Eerder stelden de pensioenfondsen voor Metaal & Techniek en Zorg & Welzijn al voor om de AOW te verhogen. De kritiek was toen dat een algemene AOW-verhoging heel veel geld kost, terwijl ook rijke ouderen profiteren die nog makkelijk kunnen rondkomen.

Volgens Wilders is dat onvermijdelijk. Omwille van de uitvoering ziet hij geen andere mogelijkheid. ,,Het gaat om een eenmalige regeling. Het is niet te doen om daar een specifieke maatregel van te maken, dat kost alleen maar geld.''