Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Geert Wilders is slachtoffer van zijn eigen strategie

ColumnTommy Wieringa schrijft wekelijks over wat hem bezighoudt.

Al een tijdje hangt het woordje 'enz.' als een bijmaan rond mijn hoofd. Het staat in het verkiezingsprogramma van de PVV en sluit een opsomming af, punt zeven om precies te zijn.

7. Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.

In totaal beslaat het programma elf onderwerpen, die zoals bekend op één velletje papier passen. Het is een beetje de haiku onder de verkiezingsprogramma's. Wilders had niet veel zin om zich ervoor in te spannen, laat staan om zijn gedachten te onderbouwen, terwijl hij daar toch vorstelijk voor wordt betaald, om maar eens een populair argument uit zijn eigen register te gebruiken.

Hij toucheert dik een ton per jaar, daarvan moet je toch een deugdelijk verkiezingsprogramma kunnen schrijven. Maar nee. De argumenten zijn tot strijdleuzen vervallen. Het document ademt protectionisme en isolationisme, de meeste punten zijn slechts uitvoerbaar bij opschorting van de Grondwet. Eigenlijk is het meeste wel bekend, het behoeft inderdaad geen toelichting.

  1. 
Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschuldigd: ‘Wanneer houdt dit op?
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschul­digd: ‘Wanneer houdt dit op?

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.