Gehandicapt op Transaviavlucht? Hopen dat iemand je naar de wc wil tillen

VIDEOTheatermaker Marc de Hond zit in een rolstoel. Niks om je ervan te weerhouden om met het vliegtuig op vakantie te gaan, zou je denken. Tenzij je met Transavia vliegt en naar de wc moet, zo ondervond hij. 

Een speciale rolstoel die door het gangpad kan en waarmee je zelf naar het toilet kunt, is namelijk niet aanwezig in vliegtuigen van Transavia. De oplossing? Hopen dat er passagiers zijn die je naar (en op!) het toilet willen tillen. 

Afgelopen week vloog Marc met zijn gezin met Transavia, een dochtermaatschappij van KLM, naar zijn vakantieadres. Bij binnenkomst in het vliegtuig vroeg hij aan de stewardess of ze op de vlucht een speciale rolstoel voor in het gangpad aan boord hadden. ,,Nee, dat hebben we niet”, antwoordde de stewardess. Marc reageerde verbaasd, en eigenlijk was de stewardess zelf net zo verbaasd als hij. ,,Mijn moeder zit ook in rolstoel”, reageerde ze. Marc kon er verder niks mee. Feit was dat de stoel niet aan boord was en er dus maar een ding op zat: hopen dat hij tijdens de bijna vier uur durende vlucht niet naar het toilet hoefde.

Dat bleek gelukkig het geval, maar Marc besloot na aankomst bij Transavia wel te informeren waarom er geen speciale rolstoel aan boord was. Het zou immers fijn zijn als deze er op de terugvlucht wel zou zijn. Helaas. Op geen énkele vlucht van Transavia zijn rolstoelen aanwezig, zo bleek. Dat is volgens de luchtvaartmaatschappij in lijn met de Europese regelgeving, want er is een oplossing: mensen met een beperking die naar het toilet willen, moeten dat aangeven bij de steward of stewardess. Deze gaat vervolgens in het vliegtuig op zoek naar behulpzame passagiers die de man of vrouw met de handicap naar en op het toilet willen tillen. ,,Daar was ik wel een beetje verbaasd over”, reageert Marc. ,,Het lijkt me best gênant om door wildvreemden op het toilet te worden getild in een overvol vliegtuig. Ik vroeg nog aan de mevrouw van Transavia hoe zij dat zou vinden, maar daar wilde het bedrijf niet persoonlijk op reageren." 

Transavia bevestigt vandaag het verhaal van Marc. ,,Passagiers die assistentie nodig hebben tijdens de vlucht, moeten zelf een persoonlijke begeleider meenemen die hem of haar kan assisteren. Het lijkt erop dat dat in dit geval niet duidelijk is gecommuniceerd. We vinden het heel vervelend dat meneer De Hond verrast is over dit proces, en we gaan onderzoeken hoe we de communicatie daarover kunnen verbeteren. Maar op dit moment kan ik er niks aan veranderen. Dit is hoe wij het aanbieden op dit moment en dit is dus hoe het nu gaat."

Quote

Deze oplossing is voor Transavia misschien wel heel lekker en goedkoop, maar ik zit er niet op te wachten om noodgedwon­gen door wildvreem­den naar het toilet te worden getild.

Marc de Hond
Volledig scherm
© Shutterstock

Heel de dag niks drinken

Marc reageert niet boos, maar vooral gelaten. ,,Soms denk je dat iets nu wel gewoon geregeld is, maar dan kom je erachter dat dat niet zo is. Deze oplossing is voor Transavia misschien wel heel lekker en goedkoop, maar ik zit er niet op te wachten om noodgedwongen door wildvreemden naar het toilet te worden getild. Ik zit zes uur op zo'n vlucht, want als rolstoelgebruiker ga je er als eerste in en als laatste uit. Dat betekent de hele dag weinig eten en drinken. Er zit niks anders op." 

De Hond vindt dat Transavia in de verklaring een standpunt verdedigt dat niet te verdedigen valt. ,,Bovendien is het tegen de regels. Als Transavia zegt 'dan vlieg je maar met een andere maatschappij', kan iedereen dat zeggen. Dan zeggen restaurants straks ook: 'Dan ga je maar ergens anders eten'." De oplossing die Transavia heeft bedacht, vindt Marc onbegrijpelijk. ,,Dan is de Dom in Utrecht ook rolstoeltoegankelijk, want er is vast wel een sterke man die mij omhoog kan tillen."

De Hond is niet de enige die moeite heeft met de regelgeving bij Transavia voor mensen met een handicap, blijkt uit de reacties die hij kreeg op zijn bericht op Facebook. ,,Er zijn veel mensen die met Transavia vliegen en die net als ik de hele dag niks eten of drinken om maar niet naar de wc te hoeven tijdens de vlucht. Dat is toch niet meer van deze tijd?"

In tegenstelling tot de vliegtuigen van Transavia zijn de vliegtuigen van onder meer EasyJet, KLM, Air France, Emirates en United wel uitgerust met een gangpadrolstoel. 

Volledig scherm
Marc de Hond vanaf zijn vakantieadres. © Marc de Hond