Gehandicapte Jasmijn (26) woont noodgedwongen in garage van haar ouders
Bijna de helft van de mensen met een beperking vindt zijn woning ongeschikt. Aangepaste woningen zijn schaars en ook de begeleiding ontbreekt.
Soms liggen aangepaste woningen zo ver weg, dat mensen hun baan zelfs moeten opzeggen
Jasmijn Berg (26) zit noodgedwongen in de garage van haar ouders. De overheid vindt dat ze zelfstandig moet wonen, maar het vinden van een geschikte plek is vreselijk lastig. Dat geldt voor bijna de helft van de 4600 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die door belangenorganisaties Ieder(in), Landelijk Platform GGZ en de Patiëntenfederatie zijn ondervraagd.
Er is een tekort aan sociale huurwoningen die geschikt zijn voor gehandicapten. Volgens een derde van de ondervraagden heeft hun woning dan ook niet de juiste aanpassingen: deuren zijn te smal voor een rolstoel, een traplift ontbreekt of het toilet is te laag. Mensen met een verstandelijke beperking voelen zich bovendien eenzaam (40 procent) en onveilig in de buurt (ruim 50 procent van de jongeren).
Ieder(in) directeur Illya Soffel: ,,Ze moeten meedoen in de samenleving, maar zitten intussen eenzaam in een flat. Soms liggen aangepaste woningen zo ver weg, dat mensen hun baan zelfs moeten opzeggen. En áls ze al een relatie hebben is samenwonen vaak onmogelijk."
In de clinch
Femmianne Bredewold van de Universiteit van Humanistiek doet onderzoek naar de woonsituatie van gehandicapten. ,,Deze mensen hebben weinig te besteden dus komen in slechte wijken terecht. Ze wonen alleen en door hun verstandelijke beperking of psychische aandoening komen ze bovendien snel in de clinch met buren." Als er dan ook nog onvoldoende hulp is bij dagindeling - wat 40 procent met mentale problemen zo ervaart - komen ze helemaal in de knel.
,,Professionele begeleiding neemt af door bezuinigingen en juist voor deze groep is het vinden van mantelzorg lastig. Ze vereenzamen, komen in de criminaliteit terecht en worden slachtoffer van misbruik en uitbuiting."
De problemen die gehandicapten nu ervaren, zijn het resultaat van kabinetsbeleid om in rap tempo bedden in instellingen af te bouwen en de verantwoordelijkheid over de heg te gooien bij de gemeente, stelt Iederin-directeur Soffer. ,,Gemeenten en corporaties zouden voor voldoende woningen moeten zorgen, maar dat gebeurt niet in de praktijk."
Jasmijn Berg weet hoe lang de zoektocht naar een passende woning kan zijn voor iemand met een aangeboren groeistoornis en autisme.
,,Ik kan niet 45 minuten op mijn scootmobiel rijden om bij mijn ouders te komen voor hulp, kan niet koken in een keuken met kastjes onder het aanrecht en raak overprikkeld als ik boven een winkelcentrum woon."
Eindelijk heeft ze een urgentieverklaring en vandaag verhuist ze.
Haar nieuwe stulp is 'heel mooi', maar het liefst gaat ze op termijn naar een woongroep, áls daar ooit plek komt. Bredewold vindt dat er meer van dat soort woonvormen moeten komen: ,,Geen afgezonderde instellingen, maar plekken waar mensen samen kunnen leven, midden in de wijk."
Gemeentekoepel VNG gaat in januari met de belangenclubs om tafel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Gerard Spong is terug en dat is best een wonder: ‘Ik had 25 procent kans om te overleven’
Corona bracht topadvocaat Gerard Spong (76) op het randje van de dood. Dat hij er nog is, noemt zijn directe omgeving ‘een wonder’. ,,De arts vroeg: ‘Hoever mogen we gaan met behandelen?’ Ik zei: ‘Tot het uiterste, dokter’.’’ -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Duitsland treft kwik aan in rivier Oder na vondst duizenden dode vissen
Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat er kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieu-ministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren. -
PREMIUM
Compensatie voor gestegen prijzen? Coalitie vraagt om geduld, oppositie wil nú actie
Onder druk van exploderende prijzen voor boodschappen en energie broedt de coalitie op extra koopkrachtcompensatie. Het financiële hulppakket vergt meer overleg, maar ‘extra stappen’ volgen wel, beloven partijen.
-
‘Aanvaller Salman Rushdie steunde sjiitisch extremisme’: verdacht van poging tot doodslag
De 24-jarige man die is aangehouden voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie heeft zich eerder positief uitgelaten over sjiitisch extremisme, meldt nieuwszender NBC New York op basis van bronnen binnen het politieonderzoek. Matar wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag. -
Teruggave Nederlandse koloniale roofkunst gaat nog jaren duren
De voorgenomen Nederlandse teruggave van koloniale roofkunst verloopt in een traag tempo. Ruim anderhalf jaar nadat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aankondigde dat er een onafhankelijke beoordelingscommissie komt, is die er nog niet. ,,Het is pijnlijk dat het zolang duurt.’’ -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.