Volledig scherm
PREMIUM
Gert-Jan van der Kooij (37) © Koen Verheijden

Gek op mijn goeroe

gelukkiger levenDe een is gratis en de ander kost een smak geld. Maar een ding hebben ze gemeen: ze wijzen ons de weg naar een gelukkiger leven. Vier geïnspireerde volgelingen over hun goeroe.

'Door haar ben ik weer mezelf'

Volledig scherm
Mandy Visser (42) © Koen Verheijden

Mandy Visser (42) uit Hendrik-Ido-Ambacht, ondernemer
Getrouwd met: Ronald (52)
Kinderen: Skip (9)

,,Mijn gezin, familie, sociale contacten, mijn bedrijf: jarenlang heb ik mezelf voor alles en iedereen weggecijferd. Ik was alleen maar aan het 'redderen'. Of ik gelukkig was, daar stond ik niet bij stil. Op een gegeven moment hield ik het niet meer vol. Is dit het nou? Wie ben ik nou eigenlijk? Ik wist het niet meer. Tot ik Margriet tegenkwam. Met haar programma's stimuleert ze vrouwen om te gaan doen wat ze echt willen en de controle terug te krijgen over hun leven. 'I rule, I decide' zijn haar beroemde woorden, die ik dagelijks herhaal. Ze laat je inzien dat je jezelf centraal moet stellen om gelukkig te worden. Het is toch schokkend dat je wel weet waar iedereen om je heen van houdt, maar niet waar je zelf van houdt?

Ik ben overal opnieuw naar gaan kijken. Mijn werk als virtueel assistent voor ondernemers, mijn relaties, mijn huwelijk en zelfs mijn kleding en schoenen. Wat doe ik voor anderen en wat voor mezelf? Waarom heb ik zwarte kleding in mijn kast als ik eigenlijk heel kleurrijk ben? Het is alsof ik wakker werd. Daardoor kwam alles in een stroomversnelling. Ik stopte met mijn bedrijf, investeerde zowel innerlijk als uiterlijk in mezelf en leerde nieuwe mensen kennen die goed bij me passen.

Sommige oude contacten verwaterden. Ook dat hoort erbij als je niet meer bezig wilt zijn met wat anderen van je vinden.

Ik denk dat we goeroes als Margriet in deze tijd hard nodig hebben, omdat we zo bezig zijn met wat we denken te willen - een mooi huis, grote auto, goed betaalde baan voor de nog grotere hypotheek, verre reizen, perfecte kinderen, een rijk sociaal leven en ook nog een killerbody- dat we daardoor steeds verder verwijderd raken van onze kern.

We passen ons aan, ook als het ergens niet goed voelt. Ik heb gemerkt dat het niet makkelijk is om dat te doorbreken, maar je kunt het trainen. Mijn man wilde aanvankelijk graag dat ik gewoon geld bleef verdienen, dus hij was niet blij toen ik met mijn bedrijf stopte. Dat maakt het voor mij de moeilijkste beslissing van mijn leven.

Nu ik weer mezelf ben, vrolijk ben en zin heb om nieuwe dingen te ondernemen, ziet hij ook in hoe goed dit is. Alles was voorspelbaar en nu ligt alles open. Dat is enorm bevrijdend."

  1. Vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken (die je maar beter kan vermijden)

    Vijf veelgehoor­de leugens bij sollicita­tie­ge­sprek­ken (die je maar beter kan vermijden)

    Zeg eens eerlijk, is alles wat op jouw cv staat de waarheid en niets dan de waarheid? De kans is klein. Het is bijvoorbeeld maar al te aanlokkelijk om te schrijven dat je Frans ‘zeer goed’ is, terwijl je de taal in geen tien jaar meer hebt gesproken. Maar hoe ver kan je gaan met leugentjes om bestwil, als je droombaan ervan afhangt? Het Laatste Nieuws verzamelde vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken: