Volledig scherm
© ANP

Geld: Gaan de belastingen omhoog?

VerkiezingenVergelijk hieronder de standpunten van de verschillende partijen over het thema geld.

Vergelijk ook de standpunten van de politieke partijen over:

- Veiligheid
- Defensie
- Geld
- Zorg
- Werk
- Immigratie
- Klimaat
- Wonen
- Onderwijs
- Verkeer

VVD: 
Wie werkt, krijgt een flinke belastingverlaging door hogere arbeidskorting en lager tarief in tweede en derde schijf. Wie vermogen heeft, hoeft over groter deel geen belasting te betalen. 

PVDA: 
Gezinnen krijgen een lastenverlichting, door onder meer hogere algemene heffingskorting en werknemersvoordeel. Hogere ouderenkorting voor lage inkomens. Bedrijven en hogere inkomens moeten meer belasting gaan betalen.

PVV:
De inkomstenbelasting moet wat de partij betreft omlaag. Verdere uitleg verschaft de PVV echter niet.

Volledig scherm
SP: Geen hypotheekrenteaftrek meer bij rente op hoge woningschuld © ANP

SP: 
Verlaging van het tarief in de eerste schijf (lastenverlichting voor gezinnen), extra belasting voor hogere inkomens, verhoging van de maximale arbeidskorting en meer ouderenkorting voor lagere inkomens. Geen hypotheekrenteaftrek meer bij rente op hoge woningschuld. 

CDA: 
De belasting op inkomen en arbeid gaat omlaag. Er blijft één basistarief over van 36,55 procent, plus een toptarief van 49,05 procent. Bedrijven hoeven minder winstbelasting te betalen. 

D66: 
D66 wil de belasting op arbeid verlagen. Er moet een groener belastingstelsel komen dat simpeler is dan het huidige.   

ChristenUnie:
De ChristenUnie verlaagt de kosten van arbeid door met twee schijven voor de inkomstenbelasting te komen:  35 procent tot een inkomen van 70.000 euro en een toptarief van 49 procent voor de hogere inkomens.

Volledig scherm
GroenLinks: belasting op vlees en vis. © ANP

GroenLinks:
GroenLinks gaat belasting op het milieu zwaarder belasten, bijvoorbeeld met een belasting op vlees, vis en verpakkingen. Ook gaan bedrijven en mensen met hoge inkomens meer belasting betalen. 

SGP: 
De SGP wil een sociale vlaktaks - één laag, uniform basistarief - en een toptarief voor topinkomens om de belastingen eerlijker te maken. Eenverdieners moeten minder zwaar belast worden. 

Partij voor de Dieren:
De belasting op arbeid omlaag en de belasting op grondstoffen omhoog. Milieuschadelijke subsidies afschaffen. Nultarief voor duurzame producten en hoog tarief voor schadelijke. Herinvoering vliegtaks. 

50PLUS: 
AOW omhoog, belastingverlichting voor gepensioneerden, belastingvrij schenken en afschaffing erfrecht. Werkenden en bedrijven moeten meer gaan betalen. Hogere accijns op tabak, hoog btw-tarief op frisdrank en snoep en heffing vrachtverkeer. 

VNL: 
Een vlaktaks; inkomstenbelasting wordt 25 procent. De belastingvrije voet op 10.000 euro. Het BTW-tarief voor alles 15 procent. Accijnzen op tabak, benzine en alcohol terug met 10 procent en geen erf-en schenkbelasting. 

DENK: 
Gezinnen gaan per saldo 5 miljard euro meer belasting en premie betalen, bedrijven 3,8 miljard euro meer. Dat komt onder meer doordat DENK belastingvoordelen terugdraait en een werkgeversheffing invoert van 16 procent op het deel van het salaris boven 150.000 euro. 

Forum voor Democratie: 
Geen heffing over de eerste 20.000 euro die iedereen verdient. Daarboven moeten de belastingtarieven omlaag. Daar staat tegenover dat toeslagen moeten worden afgeschaft. Geen kinderbijslag na het tweede kind.