Een roek.
Volledig scherm
Een roek. © Archieffoto AD

Geluidsinstallatie met angstkreten tegen krijsende roeken

De een heeft last van uitwerpselen, de ander van aanhoudend gekrijs. De tientallen roeken, een soort kraaien, die aan de Vikingenpoort in Houten hun nest hebben, geven sommige omwonenden een hoop overlast.

'Het is verschrikkelijk, echt een ramp,' zegt Marc Jelsma in AD/Utrechts Nieuwsblad. 'Die beesten krijsen de hele dag door. Zeker in de zomer is het niet te harden. Mijn kinderen worden er steeds wakker van.'

Geluidsinstallatie
De gemeente Houten heeft de strijdbijl tegen de beschermde vogels opgegraven. Nadat ze vorig jaar met linten in bomen enigszins werden afgeschrikt, worden volgende week de nesten verplaatst. Om te zorgen dat de beesten niet terugkomen, is er een geluidsinstallatie die angstkreten van de roek laat horen. De bewoners gaan het apparaat bedienen.

Overigens hebben niet alle omwonenden last van de Curvus Frugilegus. 'In het voorjaar poepen ze op de auto's, soms wel twintig keer per dag,' zegt een buurvrouw. 'Verder heb ik er geen last van. Het is ook maar net waar je je aan ergert. Ik heb iemand weleens met een blaaspijp propjes zien blazen naar die vogels. Waar ben je dan mee bezig?'

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?