Volledig scherm
PREMIUM
Neuropsycholoog Erik Scherder © Jacqueline de Haas

'Geluk kun je niet afdwingen, je moet mazzel hebben'

InterviewZijn colleges bij 'De Wereld Draait Door' maakten neuropsycholoog Erik Scherder (65) tot een van Nederlands bekendste wetenschappers. Bezit hij met zijn kennis over het brein de sleutel tot geluk?

Erik Johan Anton Scherder

Geboren
1 december 1951 te Amsterdam.

Opleiding
Fysiotherapie en neuropsychologie.

Loopbaan
Werkt in de jaren 80 als fysiotherapeut in de Amsterdamse Valerius- kliniek. Begint tegelijkertijd een studie psychologie aan de Vrije Universiteit. In 1995 promoveert hij, met Dick Swaab als promotor, in de specialisatie neuropsychologie. Hij wordt hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar keert terug naar de VU. Is in 2014 voor het eerst te gast bij De wereld draait door, waarvoor hij een jaar later drie tv-colleges geeft.
Singing in the brain is zijn derde boek. Eerder schreef hij Aging and Dementia en Laat je hersenen niet zitten.

Privé
Getrouwd, drie kinderen.

U schrijft in uw nieuwe boek Singing in the brain dat muziek gelukkig kan maken. U speelt sinds tweeënhalf jaar viool. Voelt u wat?
,,Toen ik met mijn lessen begon, werkte het wel degelijk. Had ik ook verwacht. Studies laten zien dat het brein positief reageert als je op latere leeftijd een instrument oppakt of met een nieuwe hob-by begint. Kwetsbare plekken zoals het controlecentrum worden gestimuleerd.

Of ik dat zelf heb ervaren is uiteraard subjectief, maar ik heb het idee dat ik me dingen tegenwoordig makkelijker herinner. Ik speel liedjes die een 6-jarige vioolstudent beter uitvoert, maar ik heb er ontzettend veel lol in.''

U bent 65. Blijven werken is ook gezond voor het brein?
,,Ik voel me nog 35. Eerlijk waar. Ik heb zo veel energie en plannen. Ik kan full speed door. En dat mag gelukkig ook van de Vrije Universiteit. Hoewel ik per 1 september AOW krijg, hoef ik niet met pensioen. Nu blijf ik tot het einde. Ja, ik sterf daar een keer, denk ik. Waarom zou ik ermee ophouden? Om uit te rusten? Juist dan gaat het bergafwaarts, dat blijkt ook uit onderzoek.

Maar ik heb makkelijk praten, natuurlijk. Mijn werk is fysiek niet zwaar. Wie zijn brein gezond wil houden, koestert juist zijn dagelijkse zorgen. Het oplossen daarvan houd je hersenfuncties in vorm. Je hoeft geen problemen op te zoeken, maar loop er niet voor weg. Daar blijf je fit van. Mooi hoe dat werkt, hè?''