Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Gemeente mag niet zomaar korten op huishoudelijke hulp

Gemeenten mogen inwoners niet zomaar korten op huishoudelijke hulp zonder een duidelijke onderbouwing te geven. Ook moeten gemeenten passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CrvB), de hoogste bestuursrechter, woensdag bepaald.

Quote

Mensen die onterecht geen huishoude­lij­ke hulp hebben gekregen, moeten die alsnog krijgen

Illya Soffer

Mensen hebben recht op onafhankelijk en objectief onderzoek naar hun persoonlijke situatie, oordeelt de CrvB. Huishoudelijke hulp is maatwerk en 'noodzakelijke zorg' en niet, zoals sommige gemeenten beweerden, een 'algemene voorziening'.

De bestuursrechter vindt dat huishoudelijke hulp dus ook wel degelijk onderdeel is van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. Eerder beweerden sommige gemeenten dat dit niet zo was.

Het oordeel van de CrvB was hard nodig, want een aantal rechtbanken deed eerder tegenstrijdige uitspraken. ,,Gemeenten kunnen niet langer wegduiken'', zegt Liane den Haan, directeur bij ouderenorganisatie ANBO. ,,Wel vinden wij het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen. Dit had de politiek moeten voorkomen.''

Alsnog hulp geven
Ieder(in) - de koepelorganisatie van mensen met een beperking en chronisch zieken - vindt dat gemeenten die de afgelopen tijd in de fout zijn gegaan, nu 'als de bliksem' hun beleid moeten aanpassen.

,,Ze moeten hulp gaan bieden als het nodig is. En mensen die onterecht geen of te weinig huishoudelijke hulp hebben gekregen, moeten die alsnog krijgen. We gaan de staatssecretaris vragen om erop toe te zien dat gemeenten dit met spoed gaan doen'', zegt Illya Soffer, directeur van de organisatie.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp
Quote

Dit is goed nieuws voor veel ouderen die hierdoor langer zelfstan­dig thuis kunnen blijven wonen

Manon Vanderkaa

Nodig
De KBO, met 190.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, is blij met de uitspraak. ,,Dit is goed nieuws voor ouderen in heel het land'', zegt Manon Vanderkaa, directeur van de KBO. Huishoudelijke hulp is niet alleen nodig om de huizen van mensen leefbaar te houden, maar ook om 'een oogje in het zeil te houden'.

,,En om te signaleren wanneer bijvoorbeeld de conditie van een thuiswonende oudere plotseling achteruit gaat. Daarmee vormt de hulp een belangrijk vangnet voor ouderen in onze veranderende samenleving.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement