Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Reijntjens

Gezocht: koude kant die niet prikt

SchoonmoedersSchoonmoeders. Ze staan er doorgaans niet al te best op. Bemoeizuchtig, überkritisch, claimend. Waaraan danken ze die slechte reputatie nu eigenlijk? Kloppen de clichés wel?

Het Joodse spreekwoord 'Adam was de eerste gelukkige mens, want hij had geen schoonmoeder' zegt veel over hoe mannen van oudsher tegen de moeders van hun vrouw aankijken. Er zijn ook heel wat harde grappen in omloop waarin schoonmama voor de auto wordt geduwd, geëlektrocuteerd, in beton gestort of anderszins om zeep geholpen. Door hun schoonzoon. Zegt een man tegen zijn baas: 'Ik wil graag naar de begrafenis van mijn schoonmoeder.' Antwoordt die baas: 'Ja, wie niet?!'

Toch zijn het in het echte leven meestal niet de mannen die problemen hebben met 'de kouwe kant'. Het is de relatie tussen de vrouwen die het moeizaamst is. 'Schoonmoeder en schoondochter kun je samen koken, maar lekker wordt het nooit', luidt een Frans gezegde dan ook. Het is één van de spreekwoorden die Mineke Schipper samenbracht in haar boek Trouw nooit een vrouw met grote voeten.

De professor interculturele literatuurwetenschap vond over de hele wereld verhalen, uitdrukkingen en moppen waarin schoonmoeders en schoondochters als vijanden tegenover elkaar staan. 'De schoondochter zal van haar schoonmoeder houden op de dag dat steenkool wit wordt', aldus de Arabieren.

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.