Volledig scherm
PREMIUM
© Google

'Google moet stoppen met automatisch discrimineren'

InterviewZoek in Google op 'alle moslims' en een van de aanvulsuggesties is 'uitroeien'. Europarlementariër Marietje Schaake (D66) wil Google dwingen die discriminerende aanvulsuggesties te voorkomen. 'Dit is natuurlijk zeer misplaatst en ook schadelijk. Welk ander bedrijf zou zoiets toestaan?'

Quote

Dit typeert de Goog­le-aan­pak: pas als er klachten komen of me­dia-aan­dacht over hun aansprake­lijk­heid, dan past Google op een niet transparan­te, geruisloze, ad-hoc manier zoekresul­ta­ten en -suggesties aan

Marietje Schaake, D66

Namens de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (Alde) onderzoekt ze met juristen naar een effectieve wijze om Google te dwingen rekenschap af te leggen over de formules voor selectie van zoekresultaten en suggesties. ,,Google verschuilt zich vaak met 'wij zijn niet verantwoordelijk voor de zoektermen die gebruikers intikken en resultaten die ze aanklikken'. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat Google veel meer macht heeft om in te grijpen dan het doet voorkomen. Maar die inspanning kost veel aandacht en geld."

Schaake wijst erop dat na eerdere kritiek op de Engelse zoekversie er daar geen suggesties meer volgen als je 'all jews' of 'all muslims' intikt. In Italië, Frankrijk, Duitsland en Japan wonnen bedrijven en personen rechtszaken tegen Google vanwege in hun ogen kwaadaardige 'autocomplete' of automatische aanvullingen van zoekvragen. Google schikte met Bettina Wulff, vrouw van voormalig president van Duitsland Christian Wulff, nadat haar naam werd aangevuld met 'escort' en 'prostituée'.

,,Het is absurd dat de correctie niet is doorgevoerd in Nederlandstalige zoekresultaten voor joden en Marokkanen. Dit typeert de Google-aanpak: pas als er klachten komen of media-aandacht over hun aansprakelijkheid, dan past Google op een niet transparante, geruisloze, ad-hoc manier zoekresultaten en -suggesties aan."