Volledig scherm
PREMIUM
Welten met zijn partner in 2010. © anp

Goud geld voor klussen buiten de politiedeur

Bernard welten'Buitengewoon adviseur' Bernard Welten (61) van de Nationale Politie verdient meer dan de minister. Deze krant heeft uitgezocht wat hij precies doet voor dat topsalaris. En dat blijken vooral praatjes en adviezen buiten het korps te zijn.

BijlageDownload
Quote

Als er ruzie ontstaat, kan Welten gewoon doen waar hij zin in heeft

Lodewijk Asscher in 2004

255.000 euro. Dat is het bedrag dat Bernard Welten (61) vorig jaar - bruto - opstreek. Daarmee verdient hij 48.000 euro meer dan zijn baas, korpschef Erik Akerboom. En maar liefst 77.000 euro meer dan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Dankzij een goudgerande regeling als oud-korpschef van Amsterdam is de eigengereide Welten al jaren de bestbetaalde diender van Nederland. Elk halfjaar moet hij aan de politietop verantwoording afleggen over zijn werkzaamheden. Het AD vroeg naar die taken met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) - en kreeg een lijst van twee A4'tjes.

Werkzaamheden
Op papier is hij 'buitengewoon adviseur van de korpsleiding'. Maar van die adviezen aan de politietop is in de A4'tjes weinig terug te vinden. Ja, Welten is lid van een stuurgroep die de administratieve lastendruk bij de politie moet terugschroeven. Ook heeft hij advies gegeven in aanloop naar de benoeming van korpschef Akerboom. Maar het gros van zijn werkzaamheden verricht hij buiten de deur.

Zo schreef Welten voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid mee aan rapporten over de vliegramp met de MH17 en het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. Daarnaast houdt hij regelmatig een praatje op allerlei congressen, onder meer bij MKB Nederland, de
Belastingdienst en accountantskantoren Price Waterhouse Coopers en Ernst & Young. Ook sprak hij op een congres van de stichting Industrie voor Nederlandse Defensie en Veiligheid, een brancheorganisatie voor bedrijven in de oorlogsindustrie.

Een politiewoordvoerder benadrukt dat hij voor de klussen voor externe partijen niet ook nog eens een extra vergoeding krijgt. Behalve dan voor zijn lidmaatschap van de Raad van Toezicht van het Trimbos-instituut. Die vergoeding is 2.500 euro. ,,Dat heeft niets te maken met politie en veiligheid'', verklaart de woordvoerder.

Politietaak
Veel van Weltens politietaken blijken gerelateerd te zijn aan '1Overheid', een denktank tegen fraude waarvan Welten de voorzitter en één van de oprichters is. Opvallend genoeg noemt '1Overheid' zich een burgerinitiatief, maar Welten wordt wel betaald voor deze taak. ,,De politietaak is ook: doen wat het meeste oplevert'', zegt een woordvoerder op de vraag hoe gerechtvaardigd kan worden, dat dit werk onderdeel is van Weltens werkzaamheden. ,,In dit geval leveren de betrokken burgers toegevoegde waarde aan samenwerkingsverbanden tussen politie en andere veiligheidspartijen.''

Welten werkt ook als mediator en coach, onder meer bij de bekritiseerde Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Politie. De COR ligt momenteel overigens onder vuur vanwege torenhoge declaraties en snoepreisjes. Daarnaast begeleidt Welten scripties van studenten aan de Politieacademie.