Volledig scherm
Een aspirant-lid krijgt het tijdens een ontgroening te verduren © Almanak studentenvereniging

Groningen eist verbod op ontgroeningen

De RuG, gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen af van de ontgroeningen bij studentenverenigingen. Aanleiding is een reeks incidenten bij de Groningse studentenvereniging Vindicat, waaronder een ernstige mishandeling. Volgens de drie partijen zijn de excessen onacceptabel. Ook Vindicat zelf acht de tijd rijp voor een herijking van hun introductietijd.

Quote

Het houdt op, we stoppen met ontgroenin­gen in deze stad

Sibrand Poppema, voorzitter RuG

Onlangs werd duidelijk dat studenten van Vindicat vrouwelijke leden zonder toestemming met foto en telefoonnummer op een zogenaamde banga-lijst (sekslijst) hadden geplaatst. Deze week werd bekend dat een aspirant-lid van de vereniging naar het ziekenhuis moest na een ernstige mishandeling tijdens de ontgroening.

Onacceptabel
Volgens de gemeente, de universiteit en de hogeschool is de maat nu vol. De partijen vinden de recente gebeurtenissen onacceptabel en keuren het gedrag af. Collegevoorzitter Sibrand Poppema van de RuG  liet vandaag tijdens een bijeenkomst van de universiteitsraad weten dat het gedaan moet zijn met de ontgroeningen. ,,Het houdt op, we stoppen met ontgroeningen in deze stad. Wat we willen is dat het een introductietijd wordt. Die onzinnige rituelen moeten afgelopen zijn. We hebben nu twee situaties gezien waarbij enorme schade is toegedaan aan mensen. Daarom zeggen we nu: het is volstrekt onacceptabel dat er nog ontgroeningen plaatsvinden. Zo kan het echt niet langer.''

Commissie
RUG, Vindicat, de gemeente en Hanze willen een externe commissie instellen die moet toezien op cultuurverandering bij verenigingen. ,,De verenigingen zijn nu aan zet. Vindicat heeft aangegeven een herijking van hun introductietijd noodzakelijk te vinden. De commissie gaat erop toezien dat de gewenste verandering ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Het doel moet zijn: van ontgroening naar introductie'', aldus de Groningse universiteit.

Personeel
Begin deze maand pleitte het personeel van de universiteit ook al voor een verbod op ontgroeningen. Dit nadat er foto's waren opgedoken van vernederingen. Volgens fractievoorzitter Bart Beijer van de personeelsfractie van de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er ernstige misstanden te zien op de foto's. ,,Dit lijkt op waterboarding met bier, jongeren die een golfclub op hun keel gezet krijgen en iemand wiens hoofd in een bord eten wordt geduwd. Ik zie overeenkomsten met systematische mishandeling."

Vindicat
Het in opspraak geraakte Vindicat laat weten niets te zien in een verbod. Volgens de vereniging zijn er al strenge regels van kracht. Zo mag er geen alcohol gedronken worden en moeten de deelnemers voldoende eten, slapen en drinken. Volgens rector Stijn Derksen kijkt Vindicat regelmatig of de ontgroening beter kan. Dat zal na de recente incidenten ook gebeuren.