Haarlem en Rotterdam in wereldwijde top 10 met dodelijkste verkeersuitstoot
Haarlem en Rotterdam behoren tot de tien dodelijkste regio’s ter wereld als het aankomt op verkeersuitstoot. Haarlem staat op plaats zes, Rotterdam op acht.
Delen per e-mail
Dat claimen onderzoekers van de International Council on Clean Transportation (ICCT) en twee Amerikaanse universiteiten. De ICCT bracht in 2014 met een ander onderzoek de grootschalige dieselfraude aan het licht.
Op basis van uitgebreid bronnenonderzoek concludeert die organisatie dat Haarlem en Rotterdam in de top-10 staat van regio’s waar in 2015 per 100.000 inwoners de meeste mensen overleden aan uitstoot van bijvoorbeeld dieselauto’s en vrachtverkeer. Milaan, Turijn en Stuttgart vormen de top-drie. De eerste tien regio’s zijn allemaal Europees: Kiev, Keulen, Berlijn, Londen en Leeds completeren het lijstje.
Volgens de onderzoekers komt dat omdat er in Europa in verhouding veel vervuilende dieselauto’s rondrijden. Een andere reden is dat de lucht in veel Aziatische landen door andere emissiebronnen al een stuk minder schoon is, en het aantal sterfgevallen dat aan verkeersuitstoot toe kan worden geschreven, daardoor kleiner is.
Veel details over Haarlem en Rotterdam - zoals het aantal sterfgevallen per 100.000 inwoners - worden in het ICTT-onderzoek niet gegeven. Ook wordt niet verteld wat onder de regio Haarlem wordt verstaan, en of de omgeving van Schiphol daar bijvoorbeeld ook bij hoort.
Rotterdam
Overigens staan de Aziatische miljoenensteden Guangzhou (China), Tokio (Japan) en Shanghai (China) in absolute aantallen wel bovenaan. Rotterdam staat als enige Nederlandse regio in de top-100, namelijk op de 56e plaats.
In Rotterdam is het aandeel verkeersuitstoot in het aantal doden door luchtvervuiling opvallend groot: met bijna 38 procent staat de door snelwegen omringde Maasstad na Milaan wereldwijd op de tweede plaats. In 2016 werd in Rotterdam een milieuzone ingevoerd. Of dat het aantal slachtoffers deed dalen is in dit onderzoek niet zichtbaar omdat alleen met cijfers uit 2015 is gerekend.
Artikel gaat verder onder de foto.
In totaal overleden in 2015 wereldwijd 385.000 mensen aan uitstoot van voertuigen, op een totaal van bijna 3,5 miljoen doden door luchtvervuiling. China telt met 114.000 de meeste doden door verkeersuitstoot, voor India (74.000), de Verenigde Staten (22.000) en Duitsland (13.000).
Nederland
Voor Nederland wordt geen aantal genoemd, maar het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet schatte vorig jaar dat in 2015 in Nederland 1146 om het leven kwamen door verkeersuitstoot. In dat jaar zouden in ons land zo'n 8.000 mensen zijn overleden door fijnstof in de lucht.
Het wereldwijde onderzoek van The Lancet is een van de vele bronnen die de ICCT heeft gebruikt voor zijn eigen studie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vreemd maar waar: vertrek van Hiddema zou Rutte wel eens heel erg kunnen helpen
Als de voltallige oppositie het kabinet volgende week wil wegsturen vanwege de toeslagenaffaire kunnen Rutte en zijn ministers in theorie ‘gered’ worden door het vertrek van Theo Hiddema. Zo zou Forum voor Democratie onbedoeld het kabinet in het zadel houden. -
Premier zet bijl in 'Rutte-doctrine’: meer documenten openbaar
Het keiharde toeslagenrapport treft ook de omstreden ‘Rutte-doctrine’. Na jarenlang weigeren, is minister-president en naamgever Mark Rutte om en worden er in het vervolg meer overheidsdocumenten openbaar gemaakt. -
PREMIUM
video Vergulder Steven (52) voorziet eeuwenoude panden en luxe jachten van gouden randje
Hij is de enige fulltime vergulder van Nederland. Steven Voshart (52) wordt regelmatig ingeschakeld om peperdure interieurs en luxe jachten met goud te verfraaien. Om dit moment werkt hij aan een megaklus voor de kathedraal Sint-Jan in Den Bosch. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Koken & eten Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
PREMIUM
buitenlands beleid Regering-Trump laat vier politieke landmijnen achter voor Joe Biden, dit zijn ze
De regering-Trump neemt in haar laatste dagen ingrijpende besluiten over buitenlands beleid. De nieuwe president krijgt hierdoor gelijk extra problemen op zijn bordje.