Volledig scherm
Met hacken kun je binnendringen in het computernetwerk van anderen © Getty Images

'Hackers AIVD leveren bewijs Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen'

Nederlandse inlichtingendiensten hebben een cruciale rol gespeeld bij het FBI-onderzoek naar Russische beïnvloeding van de verkiezingen in Amerika. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant. De AIVD en de MIVD blijken belangrijke informatie door te hebben gegeven die zij hadden onderschept bij een Russische hackgroep.

Een hacker van de AIVD blijkt in 2014 in een computernetwerk van een universitair gebouw naast het Rode Plein in Moskou te zijn binnengedrongen. Een jaar later ziet de AIVD hoe Russische hackers vanuit die ruimte de aanval inzetten op de Democratische Partij in de Verenigde Staten. De AIVD blijkt in het netwerk van de Russische hackgroep Cozy Bear te zitten. De dienst ziet de Russische hackers tevens binnendringen bij het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volkskrant en Nieuwsuur stellen zes Amerikaanse en Nederlandse bronnen te hebben die 'cruciaal bewijs' leveren voor de Russische betrokkenheid bij de hack van de Democratische Partij.

FBI

 Het is tevens een aanleiding voor de FBI om een onderzoek te beginnen naar de invloed van die Russische inmenging op de verkiezingsstrijd tussen de Democratische kandidaat Hillary Clinton en de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Eerder gaven meerdere Amerikaanse inlichtingendiensten aan dat het Kremlin achter de aanval op de Democratische Partij zat. Die stelling komt naar nu blijkt mede door de actie van de AIVD. 

De informatie die de Nederlandse diensten aan de Amerikanen gaf, stond aan de basis van het FBI-onderzoek naar de Russische beïnvloeding op de verkiezingsstrijd tussen de Democratische kandidaat Hillary Clinton en de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Dat onderzoek wordt momenteel geleid door de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller.