Volledig scherm
PREMIUM
© Marco de Swart

Hakken

ColumnPauline Bijster ziet dat vrouwen zich mooi maken voor een paringsdans. Is dat erg?

Quote

Dragen we hakken voor onszelf, of voor de blik van anderen?

Terwijl deze week trots gemeld werd dat er op 31 procent van de topposities bij onze overheid vrouwen werken, loopt ons bedrijfsleven hierop achter. Sterker nog: we hebben de minste vrouwelijke managers van alle Europese landen.

In Engeland was men ondertussen bezig met een hakken-actie. De Britse Nicola Thorp was weggestuurd van haar receptiepost bij een groot bedrijf in Londen, omdat ze platte schoenen droeg. 'Fatsoenlijke' schoenen hadden volgens haar baas hakken van tussen de 5 en 10 centimeter hoog. Nicola Thorp begon een petitie, tégen het verplicht mogen stellen van hoge hakken op de werkvloer. Deze petitie is inmiddels 140.000 keer getekend en moet daarmee serieus genomen worden in het Britse parlement.

Op het filmfestival in Cannes voerde actrice Julia Roberts een soortgelijke strijd: tegen alle kledingvoorschriften in betrad ze de rode loper op haar blote voeten. Ze vond het namelijk stom dat het festival vorig jaar aan een groepje vrouwen op platte schoenen de ingang had geweigerd.

Sexy lees vruchtbaar
In Nederland zijn regels rondom hakken in het bedrijfsleven minder streng dan in Engeland of Cannes. Ik vind hoge hakken (soms) prachtig, en draag ze (soms) graag. De vraag is natuurlijk wel of we ooit hoge hakken dragen voor onszelf. Of dragen we ze toch voor de blik van anderen? Omdat we inmiddels zo gewend zijn aan een maatschappij waarin een vrouw er sexy - lees vruchtbaar - uit dient te zien voor mannen? Als je daar over nadenkt, kom je op een hellend vlak. Ook make-up dragen, haren verven en het in sommige kringen al vrij normale botox of tanden bleken zijn net als hakken niet goed voor de gezondheid en misschien alleen voor de blik van mannen. En als het mooi maken allemaal voor een paringsdans is, is dat eigenlijk erg?

De Nederlandse vrouw mag op de meeste plekken zelf haar schoeisel kiezen. Dat is fijn - nog fijner zou het zijn als er in het Nederlandse bedrijfsleven meer vrouwen de kans krijgen om door te groeien naar de top. In dat opzicht heeft Groot-Brittannië het beter voor elkaar. Blootsvoets lopen schijnt trouwens verreweg het gezondst te zijn voor je voeten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement