Volledig scherm
Toeschouwers langs het parcours van de tijdrit tijdens de Grand Depart van de Tour de France probeerden zich vorige zomer te beschermen tegen de hitte. © anp

Helft hittegolven blijkt geen hittegolf

Nederland telt helemaal niet zoveel hittegolven als gedacht. Nieuwe metingen van het KNMI hebben de veertig tropische weken bijna gehalveerd. Onder meer drie van de vier hittegolven die plaats zouden hebben gevonden in de zomer van 1947 zijn van de lijst geschrapt. Weerman Michiel Severin van Weerplaza legt uit hoe dat zit, maar heeft voorlopig nog geen enkele hoop op een reeks nieuwe hittegolven om het verlies in te halen.

Quote

Als we naar de langere periode kijken, sluit ik hittegol­ven zeker niet uit, zoals later in juli of augustus. Maar dat is afwachten

Michiel Severin, meteoroloog
Volledig scherm
In augustus 2013 kwam de warmste dag van het jaar en een van de warmste dagen ooit uit op 36,9 graden, tot grote verbazing van terrasbezoeker Marten Hoogsteder (R) op een terras aan de Maas in Arcen. © anp

De weergeschiedenis telt plots 16 hittegolven minder, bijna de helft, hoe zit dat?
,,Vanaf 1901 worden er al metingen gedaan, maar er wil nog wel eens wat veranderen qua apparatuur en plekken waar de temperatuur wordt gemeten. Je kunt je voorstellen dat het heel dicht bij het water minder warm is dan in de buurt van gloeiendheet asfalt. Dat is belangrijk om te bepalen."

Waarom is dat dan zo belangrijk?
,,Als meteorologen willen we zo netjes mogelijk de temperaturen, maar ook hittegolven of de warmste dag van het jaar kunnen noteren. Nu hebben wetenschappers voor het eerst een gedegen studie gedaan naar alle temperaturen die in de afgelopen 115 jaar gemeten zijn. Daardoor hebben we nu één mooie meetreeks, waarmee we alles goed kunnen vergelijken. Het onderzoek heeft er toe geleid dat sommige temperaturen zijn aangepast. Zo kan er plots een andere dag de warmste of de koudste van het jaar zijn, maar in dit geval vallen de geschrapte hittegolven het meest op."

Wanneer spreken we eigenlijk van een hittegolf?
,,Als het vijf dagen lang 25 graden is, waarvan drie tropisch. Zit de temperatuur daar net onder, dan vervalt de hittegolf. Als één bloedhete dag van 30,0 naar 29,9 graden gaat, maakt dat voor de beleving niks uit - het is nog net zo warm-, maar de tropische dag ben je kwijt."

Wat maakt dit uit?
,,Vooral voor wetenschappers is dit heel erg belangrijk. Je wilt geen appels met peren vergelijken. Een tijdreeks aan metingen moet goed overeenkomen, anders kan er altijd iemand zeggen 'ja, maar zo was het niet altijd'. Nu kun je dat gefundeerd goed zeggen. Zoals ik zei scheelt het soms net één tiende, het kwartje valt dan net de andere kant op. Het kan nog wel voelen als een hittegolf, maar als weerman ga ik het niet meer zo noemen."

Zeg eens eerlijk, door het veranderende klimaat wordt het steeds warmer. Die 16 geschrapte hittegolven halen we nog wel in, toch?
,,Er komen nog genoeg hittegolven aan."

Ook deze zomer, waar we allemaal op hopen?
,,Daar kan ik niks over zeggen. Als ik de weerkaarten voor de komende twee weken bekijk, heb ik geen enkele hoop. Ook net voor de zomervakantie begint, zit het er nog niet in. Als we naar de langere periode kijken, sluit ik het zeker niet uit, zoals later in juli of augustus. Maar dat is afwachten."

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.