Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol. © Marco Okhuizen

Herdenken moet je koesteren

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

Wie de waarde van dodenher­den­king ondermijnt, heeft weinig respect voor de vrijheden die voor ons bevochten zijn

In Rotterdam willen ondernemers tijdens de dodenherdenking hun winkels openhouden. Dat zou voor het eerst zijn. In het verleden werd uit solidariteit met alle slachtoffers én hun nabestaanden ervoor gekozen om geen handel te drijven op 4 mei om 20:00 uur, zodat we als collectief konden stilstaan bij alle verschrikkingen uit het verleden – zonder afleiding.

Het is een trend die we de laatste jaren vaker zien
: er wordt aan de officiële ceremonie getornd, bijvoorbeeld door te pleiten voor een ruimere herdenking, met aandacht voor íedereen die in een oorlog is gesneuveld, waar ook ter wereld, zodat het aanvankelijke doel van deze speciale dag verwatert en daarom aan kracht moet inboeten.

De winkeliers redeneren dat ze veel geld zullen mislopen. Het is die bewuste week meivakantie en het dreigt mooi weer te worden – allerlei ingrediënten om een goede omzet te draaien. Als ze hun toko sluiten, snijden ze in hun eigen vingers.

Er zijn van die momenten waarop de winst van een bedrijf minder belangrijk zou moeten zijn dan de cruciale zaken in het leven. We staan stil bij een verschrikkelijk hoofdstuk uit onze geschiedenis en hebben ceremoniële dagen ingericht om te voorkomen dat soortgelijke tragedies zich kunnen herhalen. Wie de enorme waarde van dodenherdenking ondermijnt, heeft weinig respect voor de vrijheden die voor ons bevochten zijn, en het leed dat eerdere generaties moesten ondergaan.