Het kookeiland van Giphart
interview & rubriekVanaf zijn kookeiland bericht schrijver Ronald Giphart over koken in de breedste zin van het woord. 'Mijn rubriek is geslaagd als je inspiratie krijgt om de keuken in te gaan'.
De keuken is na de slaapkamer de belangrijkste plek in ons huis
Veel lezers zullen denken: alsjeblieft niet weer een kookrubriek! We hebben Janny van der Heijden en Herman den Blijker toch al?
Ronald Giphart: ,,Tegen die mensen kan ik zeggen: ik ga iets anders doen. Ik ga niet louter een bijzonder recept presenteren, zoals Janny van der Heijden. En ik lijk zowel uiterlijk als innerlijk in de verste verte niet op Herman den Blijker. Hij is kok, ik ben schrijver. Hij is van het bereiden en de techniek, ik van het proeven, het genieten en het verhaal achter het gerecht.''
Wat kunnen we verwachten?
,,Het is mijn plan om een recept als vertrekpunt te nemen voor een persoonlijke bespiegeling. Naar aanleiding van het recept kan ik het hebben over etiquette en mores, over de historische context, over misverstanden en vooroordelen, over trends en hypes, over keukenapparaten die mij een gevoel van opwinding bezorgen, over persoonlijke herinneringen, over beroemde koks en culinaire schrijvers. Ik denk dat mijn rubriek geslaagd is als je iets leest wat je nog niet wist en inspiratie krijgt om de keuken in te gaan. Ik vind ook dat de lezer mijn recepten moet kunnen maken na een ritje naar supermarkt of toko.''
Veel mensen kennen je vooral als romanschrijver en minder als culinair schrijver.
,,O ja? Dan wordt het toch tijd om daar iets aan te doen. Ik schrijf al ruim 12 jaar over eten. Ik ga niet mijn hele cv opsommen, maar ik heb boeken geschreven over gastronomie en koken, ik heb een culinaire column gehad in de Volkskrant, heb een kookboek gemaakt met mijn vrouw Mascha, ik heb een bloemlezing samengesteld met culinaire verhalen, ik ben columnist voor het magazine Foodies, werk voor verschillende programma's van 24 Kitchen en werk samen met wijnjournalist Harold Hamersma. Als iemand me vraagt wat mijn grote passies bij het schrijven zijn, antwoord ik: literatuur, Feyenoord en eten. En seks.''
Waar komt die liefde voor eten en koken vandaan?
,,Ik kom uit een links milieu. Meestal is de aandacht voor goed eten in die milieus gering, maar bij ons niet. Mijn moeder was gastronomisch onderlegd. We aten meerdere keren per week warm tussen de middag. Ze maakte zelf soepen en sauzen. Toen ik op kamers ging in Utrecht, kwam ze erachter dat in ons studentenhuis ragout uit blik werd gegeten. Voor haar was dat aanleiding mijn huisgenoten bij elkaar te roepen om te laten zien hoe gemakkelijk het is zelf ragout te maken. Van bloem en boter een roux maken, bouillon erbij, suddervlees, en voilà.
,,In mijn studententijd ben ik in de horeca gaan werken. Begonnen in de spoelkeuken van de Argentijnse grill-keten Gauchos, een vreetfabriek waar alles prefab was, en geëindigd als ober in Thais restaurant Mahanakorn in Utrecht. Voor mijn roman Troost, die ging over een bevlogen kok, liep ik stage bij topkoks Pierre Wind en Jon Sistermans. Ik las naslagwerken en ging kopje onder in de gastronomische literatuur. In 2010 maakte ik het boek Eten, drinken, slapen met Sergio Herman en Jonnie Boer. Met beiden heb ik tien dagen gewerkt. Bij Jonnie, een vaderfiguur, mocht ik ongevaarlijk werk doen: kokkels openen en andijvie snijden. Sergio Herman, een geestdriftige oudere broer, liet me meekoken met de grote jongens. Eén groot gevecht. Ik sliep niet van de adrenaline.''
Wat viel je op in die toprestaurants?
,,Mijn zoon Lasse is ernstig ziek geweest, waardoor wij nogal eens in het ziekenhuis kwamen. De sfeer in de keuken van een Michelinrestaurant doet denken aan de sfeer op een kinder-intensive-care. Zo geconcentreerd en professioneel gaat het eraan toe. Er wordt secuur gewerkt volgens protocollen. En die spanning: de Olympische Spelen op gastronomisch gebied.''
Welke rol speelt eten in je gezin?
,,Mijn vrouw schrijft kookboeken. Binnenkort verschijnt een nieuw boek van haar, Wereldbroodjes, over broodjes uit verschillende landen. Mijn zoon Broos werkt bij restaurant Madeleine in Utrecht. Mijn dochter Tip maakt recepten voor nagerechten. Dat culinaire is er ingeramd.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister
De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond. Het gaat om mannen van 26 en 30 jaar, beide afkomstig uit het Gelderse Nunspeet. Zij worden ook verdacht van het plegen van diefstal van een camera langs de weg. -
PREMIUM
Inge uit Hoek begroef haar poes Sparkle (dacht ze), tot die tien maanden later met vijf kittens weer opdook
Inge Bauweraerts kan het nog steeds amper geloven. Een klein jaar geleden begroef ze haar poes Sparkle in haar tuin in Hoek. Dacht ze. Sinds een paar dagen is Sparkle namelijk weer thuis. En ze is niet alleen; ze is vijf kittens rijker. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUMOnder politici
Transgenderwet wordt als hete aardappel over zomer heen getild
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: Ongemak en opmerkelijke allianties bij wet rond geslachtsverandering. -
Vijf Duitse kinderen zwaargewond nadat springkussen de lucht in vliegt
In het West-Duitse Gondershausen in de Eifel zijn negen kinderen gewond geraakt toen zij uit een omhoog geblazen springkasteel vielen. Vijf van hen zijn er ernstig aan toe. -
PREMIUMColumn43
Het ter discussie stellen van de zo geprezen Nederlandse tolerantie is nodig
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week een column over discriminatie.