Het riool moet terug naar poep, plas en papier

Mensen dumpen van alles in de wc. Luiers, maandverband, gereedschap, verf, vet. Een ramp voor ons riool. Het grootste probleem blijft: vochtige doekjes.

Volledig scherm
© Pim Ras

Vochtig toiletpapier, schoonmaakdoekjes, billendoekjes. Tegenwoordig heb je overal doekjes voor. En die gaan vaak zo het riool in. Met alle gevolgen van dien. Bij Waternet in Amsterdam moet er meerdere keren per week een team op pad om de 4.000 kilometer aan riool schoon te houden. Gisteren was het team in Osdorp, waar een deel van het riool compleet verstopt was.

,,Het is een ramp, al die rotzooi. Het klontert samen, wordt zo hard als cement en kan alleen met een peperdure freesmachine met kettingen en messen worden verwijderd. Soms zijn de brokken zó groot dat ze met een hijskraan uit het gemaal moeten worden getild'', vertelt Michael Nipperus van Waternet.

50 miljoen
Amsterdam is geen uitzondering, de problemen zijn in heel Nederland gigantisch, weet Hugo Gastkemper van koepelorganisatie Rioned. Jaarlijks wordt er zoveel troep ons riool in gespoeld dat we daar in Nederland zo'n 30 tot 50 miljoen euro aan extra schoonmaakkosten aan kwijt zijn.

Een serieuze kwestie dus. Die moet worden opgelost. Volkert van der Keelen (45) werkt al zeven jaar bij Waternet en heeft alles al eens voorbij zien drijven. ,,Mensen die een hele tv in een put gooien. Rijbewijzen, schoenen, kleding, heel veel maandverband, luiers, condooms, boeken, gereedschap. Je kunt het zo gek niet bedenken."

Volgens Van der Keelen moet Nederland worden opgevoed. ,,Mensen hebben pas door hoe belangrijk het riool is als het een keer misgaat en de drollen komen bovendrijven. Dan pas beseffen ze: 'hé, dat riool, dat is zo vanzelfsprekend nog niet'."

Het schoonmaken van het riool is stereotype mannenwerk. ,,Maar het is wel werk waar je trots op mag zijn", vindt Volkert. ,,Alleen ziet niet iedereen dat. We staan volgens omstanders altijd in de weg als we aan het werk zijn. Het stinkt, mensen trekken een vies gezicht. Ze zien niet wat er gebeurt als wij er niet zijn. Dan sta je namelijk gewoon met je poten in de poep."

Volkert van der Keelen laat de camera in het riool zakken
Volledig scherm
Volkert van der Keelen laat de camera in het riool zakken © Pim Ras

Drie p's
Het wordt volgens Rioned hoog tijd dat het riool teruggaat naar waar het voor bedoeld is: de drie P's: Poep, Plas en Papier. ,,Ja, in een perfecte wereld zou iedereen zich daaraan houden", lachen de mannen van Waternet. In de hoop dit voor elkaar te krijgen, is er recent een manifest opgesteld waar nu al 281 rioolbeheerders wereldwijd aan meedoen. 

Het manifest is bedoeld voor consumenten, tegen het doorspoelen van vet, maar vooral ook voor de fabrikanten van de verwoestende vochtige doekjes; multinationals zoals Unilever en Procter & Gamble. ,,Ze moeten ophouden consumenten wijs te maken dat het allemaal weg te spoelen is. Die doekjes zijn niet voor in het riool. Ze lossen niet op, klitten in elkaar. Ze zijn een ramp", vertelt Gastkemper. 

De doekjesterreur is volgens hem naast peperduur ook nog eens gevaarlijk: ,,Als het water in het riool niet doorloopt kan het ook niet worden gezuiverd. Dat is slecht voor de volksgezondheid, en voor het milieu."

Unilever, die schoonmaakdoekjes van Glorix produceert, geeft aan dat er nadrukkelijk op de verpakking staat dat de doekjes niet mogen worden doorgespoeld.

Een woordvoerder van Pampers (Procter & Gamble) wijst erop dat de verpakkingen van hun babydoekjes voorzien zijn van een herkenbaar icoon dat aangeeft dat de doekjes niet doorspoelbaar zijn.