Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Hete koffie of thee verhoogt de kans op slokdarmkanker

Het drinken van zeer hete dranken zorgt mogelijk voor een verhoogde kans op slokdarmkanker, stelt de Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC), een adviesorgaan van de World Health Organisation (WHO). Met name dranken die bij temperaturen boven de 65 graden worden gedronken, vormen een risico.

Hierbij worden voorbeelden aangehaald uit onder meer China, Iran en Zuid-Amerika, waar theesoorten op traditionele wijze gedronken worden bij extreem hoge temperaturen tussen de 65 en 70 graden Celcius. 

Dana Loomis, plaatsvervangend hoofd van het IARC-programma dat kankerverwekkende stoffen classificeert, zegt dat de huid bij temperaturen onder de 60 graden al kan verbranden. ,,Het consumeren van warme dranken boven de 60 graden zelfs de groei van tumoren in de keel bevorderen." Of warm voedsel ook schadelijk is, is nog niet bewezen. Volgens Loomis is daar nog niet genoeg bewijs voor.

Koffie

Koffieleuten kunnen hun hart ophalen, uit onderzoek van de IARC is namelijk gebleken dat koffie minder kankerverwekkend is dan verwacht. Eerder werd de drank gezien als 'waarschijnlijk' kankerverwekkend. Uit onderzoek blijkt nu dat hier geen bewijzen voor gevonden kunnen worden. Laat gloeiend hete koffie dan nog wel even afkoelen.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.