Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Reijntjens

Hoe Defensie ons van de nieuwe straaljager laat houden

Kijk daar vliegt de F-35! En daar weer! En daar ook! De luchtmacht pakt groot uit met haar nieuwe gevechtstoestel. ,,Dit is een verdraaid goeie pr-tour."

Quote

Dat het is uitgesteld, is alleen maar een voordeel. Zo ontstaat weer een extra communica­tie­mo­ment­je

Sietse Pots
Volledig scherm
© anp

,,Nou, dat is ook toevallig dat u belt'', zegt Steve Netto, voormalig F-16-piloot. ,,Ik ben net foto's aan het versturen naar mijn kleinzoontjes." Hij heeft de nieuwe straaljager deze week van dichtbij gezien. Sterker: hij heeft er in gezeten! ,,Het is een geweldig vliegtuig, dat kan ik u wel vertellen."

Netto is inmiddels lang niet de enige meer die de Joint Strike Fighter (JSF) heeft gezien. Of nee: de F-35. Aan de naam 'JSF' kleeft inmiddels zo veel gedoe dat Defensie het nu alleen nog maar heeft over de F-35. Dezer dagen doet het er alles aan om het omstreden toestel in al zijn glorie aan de bevolking te tonen.

De belastingbetaler moet er immers diep voor in de buidel tasten. Volgens de laatste berichten gaat de aanschaf van de 37 toestellen 5,2 miljard euro kosten. Het kost wat, maar dan heeft u ook iets, lijkt de luchtmacht te willen uitstralen.

Dus konden we op 23 mei met z'n allen meemaken hoe twee F-35's het Nederlandse luchtruim binnenvlogen en om 21.15 uur landden op de vliegbasis Leeuwarden. De toestellen waren helaas een uur vertraagd, anders was het spektakel live te zien geweest in het NOS-journaal. Nu moesten de liefhebbers het doen met een livestream van de luchtmacht op Facebook.

Duim
Liefst 75.000 mensen zagen hoe de piloten boven het groene Friesland vlogen, de basis naderden, neerstreken, hun duim opstaken, de cockpit openden, het trapje afdaalden en een zoen kregen van minister van Defensie Jeanine Hennis. Die was al iets eerder geland, want ze had de F-35's het laatste stuk begeleid in een Gulfstream. Ook dit is in beeld gebracht. Er zijn foto's van de glunderende minister die door het raampje foto's maakt.

Maar dat is nog lang niet alles. Op 10 en 11 juni pronkt het leger met de JSF's op de Luchtmachtdagen. En het is ook nog de bedoeling dat de vliegtuigen een rondvlucht gaan maken boven 'typisch Nederlandse bezienswaardigheden'. Dat zijn wat Defensie betreft de Deltawerken, de molens bij Kinderdijk, het centrum van Amsterdam, de Afsluitdijk en de belangrijkste luchtmachtlocaties.

Bovendien worden de toestellen 'boven al die markante plekken gefotografeerd vanuit een meevliegende F-16'. Ze komen over op een hoogte van 400 meter, zodat ook 'het grote publiek kan kennismaken met de F-35'. Dit zou aanvankelijk eergisteren gebeuren, maar toen hing de bewolking te laag.

Helft land bestaat niet
Via de sociale media werd meteen verontwaardigd gereageerd. Niet over de afgelasting, maar wel over de route. Hoezo vliegen die dingen alleen over het westen? ,,De helft van Nederland bestaat weer eens niet." Er wordt een nieuwe datum geprikt (maar geen nieuwe route).

Johan Boeder, al jaren een zeer kritisch volger van het JSF-dossier, is ondanks 'deze pr-stunt van de VS, de fabriek en de luchtmacht' nog steeds niet blij met de peperdure toestellen. ,,Ze kunnen rondjes vliegen, dat weten we nu."