Volledig scherm
© ANP

Hoe slimme Maan (18) The Voice volledig inpakte

Niet topfavoriet Jennie Lena, de ervaren Brace of Braborocker Dave, maar de 18-jarige onbekende Maan sleepte vrijdag als winnares van The Voice of Holland een platencontract binnen. Hoe heeft Maan de Steenwinkel uit het Noord-Hollandse Bergen dat voor elkaar gekregen? We zetten op the day after wat feiten op een rijtje.

Volledig scherm
© ANP

Gunfactor
Maan koos na haar feilloze auditie direct voor Marco Borsato als coach. Borsato was al snel weg van zijn pupil. ,,Ze had net haar gymnasiumdiploma op zak, twijfelde of ze nu medicijnen wilde gaan studeren of psychologie en dacht: Ik neem een tussenjaar om te bekijken of er in de muziekindustrie misschien nog een plekje voor mij is en of ik dat überhaupt leuk vind'', aldus de tegeltjestekstenbedenker in zijn blog.

The Voice is de plek waar Maan zich thuisvoelde, concludeerde Borsato. ,,Die ervaring en die wetenschap is een overwinning op zich.'' Voor Borsato was de finale extra emotioneel, want het was de laatste keer dat hij op de rode stoel plaatsnam. De stemmen die naar Maan gingen, gingen ook een beetje naar Marco. Want zijn fans gunnen hem een waardig afscheid.

Hardwell
Maans eerste single 'In a perfect World' is direct een samenwerking met één van de grootste dj's ter wereld: Hardwell. ,,Echt te gek'', kirde de jonge brunette tijdens de bekendmaking in Koffietijd. ,,Het wordt een knaller.'' Het was Hardwell (Robbert van de Corput uit Breda) zelf die zich aanmeldde als producent.

Dat kwam Borsato en zijn leerling goed uit, want zo kon Maan vrijdagavond ook de populaire dancescène inpakken. ,,Precies dat geluid waarmee ze heel veel mensen kan betoveren, terwijl je in de refreinen de onmiskenbaar de invloeden van Hardwell hoort'', aldus Borsato.
Het nummer staat inmiddels op 1 in iTunes en Radio 538 bombardeerde de single na de finale tot Alarmschijf.

Volledig scherm
© ANP Kippa

Huwelijksaanzoeken
Niet alleen veel jonge meiden, ook tienerjongens zullen op Maan hebben gestemd. Met haar mooie snoetje, ranke figuurtje en korte jurkjes pakte ze menig mannenhart in. ,,Ik krijg gedichten en huwelijksaanzoeken'', verklapte ze eerder op 100% NL. De slimme Maan fluisterde de luisteraars ook toe dat ze hoopte dat haar 'stille aanbidders' op haar zouden stemmen.

Alle kanten op
De vorige edities van The Voice werden gewonnen door soulzanger Ben Saunders (seizoen 2010), harpiste-zangeres Iris Kroes (2011), powervocaliste Leona Philippo (2012), singer-songwriter Julia van der Toorn (2013) en trio O'G3NE (2014).

Maan is dus niet de enige jonge winnares (ook Julia was 18 toen ze won), maar wel de enige die nog geen muzikaal profiel heeft. Zo zong ze in de finale met haar coach het Nederlandstalige 'Voorbij' en waagde ze zich aan Beyoncé's monsterhit 'Halo'. Voorlopig lijkt de samenwerking met Hardwell haar de dance-kant op te sturen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP