Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Hoera, ik mag werken!

bijbaantjesVeel jongeren hebben een bijbaan. Wat voor werk je mag doen en hoeveel uur per week je aan de slag mag, hangt af van je leeftijd. Financieel journalist Irene van den Berg geeft alvast wat nuttige tips voor (aanstaande) 13-, 15-, 16- en 18-jarigen.

AAN DE SLAG

Leuke baantjes voor 13- en 14-jarigen:
- fruit plukken
- werken op een kinderboerderij
- huis-aan-huis bladen bezorgen
- babysitten

Leuke baantjes voor 15-jarigen:
- meewerken in een pretpark of museum
- achter de bar in een sportkantine waar geen alcohol wordt geschonken
- krantenwijk avondkrant
- vakken vullen

Leuke baantjes voor 16- en 17-jarigen:
- krantenwijk voor ochtendkrant
- medewerker bediening
- pizzakoerier
- afwashulp

Leuke baantjes voor achttienjarigen:
- barman of -vrouw
- propper in een discotheek
- skileraar
- reisleider

Volledig scherm
Fruit plukken mag je al vanaf je 13de. © Shutterstock

Voor je dertiende verjaardag mag je nog niet werken. Dat is - gelukkig maar - verboden door de wet op de kinderarbeid. Maar je kunt natuurlijk wel aan je ouders vragen of je een klusje mag doen voor een kleine bijdrage, zoals grasmaaien of de auto wassen. Of laat af en toe de hond van de buren uit.  

Ook mag je voor je dertiende meewerken aan een uitvoering, zoals een musical of reclamespotje. Je hebt daarvoor toestemming nodig van de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Hoeveel tijd je je kunsten mag vertonen, hangt af van je leeftijd. En of de uitvoering op een schooldag valt. Dit jaar zijn de regels ietsje versoepeld, waardoor repetities niet meer gelden als werktijd.  

Er is nog een uitzondering maar daar kun je maar beter niet voor in aanmerking komen: kinderen met een werkstraf mogen helpen bij licht, niet-industrieel werk. Denk aan parkeergarages vegen of afwassen in een verzorgingshuis. Je moet altijd onder toezicht van een volwassene werken.  

13 jaar: je mag werken!  
Vanaf je dertiende verjaardag mag je officieel werken. Behalve op zondag. In schoolweken mag je maximaal 12 uur per week werken en in de vakantie maximaal 35 uur. Je mag alleen tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds aan de slag zijn. Hebben je ouders een eigen zaak aan huis en help je hen mee, dan zijn de regels wat soepeler.  

Je mag nog niet solliciteren op alle bijbaantjes. Zwaar en verantwoordelijk werk is verboden, zoals werken in een fabriek of achter de kassa. Ook is het niet de bedoeling dat je in horeca werkt of een krantenwijk runt. En er is toezicht van een volwassene vereist.