Volledig scherm
PREMIUM
Ozcan Akyol © Marco Okhuizen

Hogere kiesdrempel

ColumnOzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

Elitehaat, eigenlief­de, chronische ontevreden­heid en een onverzadig­ba­re geldings­drang voeren de boventoon

Als het zo doorgaat, doen er volgend jaar minimaal dertig partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Iedere idealist, activist of dorpsgek begint een beweging, teneinde zijn eigen obsessies met de buitenwereld te delen. Waar vroeger nog demonstraties werden georganiseerd, bijvoorbeeld door vakbonden of protestgroepen, vluchten monomane vechtjassen tegenwoordig naar de politieke arena, waar ze willen strijden voor hardnekkige ideeën over één specifiek thema.

De vaderlandse democratie verwordt daarom langzamerhand tot een rumoerig circus, of eigenlijk een stuurloze freakshow, met een glansrol voor schreeuwlelijkerds en gesjeesde rebellen, die na een paar mislukte avonturen hun geluk in het parlement willen beproeven. De motieven om deel te nemen aan de verkiezingen zijn divers: elitehaat, eigenliefde, chronische ontevredenheid en een onverzadigbare geldingsdrang voeren de boventoon.

Als al die one-issueclubs per ongeluk een zeteltje pakken, zit het Binnenhof zo meteen vol met actiegroepen, die door bekrompenheid en een gebrek aan ervaring helemaal niet geschikt zijn om oppositie te voeren - al was het maar omdat ze te weinig specialisten in huis hebben die afzonderlijke onderwerpen kunnen behandelen. Heeft de Piratenpartij bijvoorbeeld een doordachte mening over gasboringen in Groningen? Vinden ze het thema überhaupt interessant? Is Forum voor Democratie in staat om met een Zuid-Koreaanse diplomaat te praten, zonder dat het gênant wordt?

In Nederland moet iedereen het recht behouden om een politieke partij te beginnen, ook als de motieven van de oprichters niet zuiver zijn, of louter voortkomen uit dandyisme. Maar de hobbel om daadwerkelijk tot het parlement toe te treden, mag wel uitdagender worden gemaakt. Veel Europese landen hebben een kiesdrempel ingevoerd, waarmee ze willen voorkomen dat het parlement verbrijzeld raakt door organisatorische wanorde. Gezien de ontwikkelingen in ons eigen land moeten wij wellicht ook naar een dergelijk model kijken.

Het zou voor de politiek een zegen zijn als we partijen alleen tot het parlement toelieten op het moment dat ze minimaal vier zetels weten te behalen. Op die manier blijft de Tweede Kamer verschoond van oproerkraaiers en fanatici die zich puur op hun eigen hobby's richten, en daarbij het algemene belang van alle Nederlanders uit het oog verliezen. Als iedereen voor zijn eigen parochie preekt, verliest zowel de regering als de oppositie alle daadkracht.