Volledig scherm
PREMIUM
© Robin Utrecht

Hollandse molen subsidieert Poolse kolencentrale

energieHet klimaatbeleid zit klem tussen Europese en nationale afspraken. Want: als Nederland investeert in schone energie daalt de CO2-prijs en kunnen vieze kolencentrales langer open blijven. De sleutel ligt bij een nieuw kabinet in Den Haag.

Quote

Mede door de economi­sche crisis faalt het Europese emissie­stel­sel en ligt de CO2-prijs veel te laag

Arnold Mulder, expert EU-klimaatbeleid

In de verkiezingscampagne was het een heet hangijzer en dat is het nu ook aan de formatietafel: het klimaat. GroenLinks en D66 eisen dat een nieuw kabinet meer doet tegen klimaatverandering. Ook de BV Nederland, verenigd in VNO-NCW, vraagt om een duidelijker klimaatbeleid.

Om Nederland duurzamer te maken sloot minister Kamp (Economische Zaken) drie jaar geleden het Energieakkoord met bedrijfsleven en milieuclubs. Daarin werd afgesproken dat 14 procent van onze energievoorziening in 2020 uit wind, zon, aardwarmte en biomassa komt. Dit jaar verstrekt het kabinet 12 miljard euro aan subsidies, waarmee onder meer windparken op zee worden gebouwd en huiseigenaren subsidie ontvangen als ze zonnepanelen op hun dak leggen.  

Dat is mooi voor het klimaat, maar er zit een addertje onder het gras: ,,Alle miljarden voor duurzaamheid pakken elders in Europa negatief uit'', zegt Arnold Mulder, die vorig jaar promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) op het Europese klimaatbeleid. Het specifieke probleem zit hem in de wisselwerking met het Emissions Trading System, de Europese handelsvloer in CO2-rechten.

Papieren tijger
Die emissiehandel (zie ook kader onder: 'Zo werkt CO2-handel') is sinds 2005 de hoeksteen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Liefst 11.000 fabrieken, elektriciteitscentrales en industriële installaties in 31 landen doen mee, goed voor de helft van de jaarlijkse Europese CO2-uitstoot. ,,ETS toont aan dat het beprijzen van kooldioxide en verhandelen daarvan werkt'', jubelt de Europese Commissie op zijn officiële website. ,,In 2020 zullen de Europese CO2-emissies ruim twintig procent lager liggen dan bij de start in 2005.''

De werkelijkheid is minder positief: de uitstoot van kooldioxide daalt vooral ondanks, niet door de emissiehandel. De revolutionaire handelsvloer blijkt tot nu toe een papieren tijger. ,,Als gevolg van de economische crisis is sinds 2008 een enorm overschot aan emissierechten ontstaan en kelderde de CO2prijs'', zegt Mulder. Een andere oorzaak is de rol van petrochemische-, olie- en cementbedrijven, die via hun lobbyisten invloed uitoefenen in Brussel en bij de lidstaten.

(Lees verder onder de foto)