Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Hooligan 'Vasily de Killer' wil macht grijpen tijdens EK

ek-hooligans'Vasily de Killer' is zijn bijnaam. De 36-jarige Russische hooligan - een intimiderende spierbundel gedrapeerd in tatoeages - is een van de leiders van de Gladiators, de in 1996 opgerichte, extreem-rechtse ultra's van voetbalclub Spartak Moskou. Vasily, die bij gevechten een geel mondstuk draagt met de inscriptie 'killer', maakt deel uit van een groep van enkele honderden Russische voetbalhooligans die in Frankrijk paniek zaaien.

Quote

Ik zie niets verkeerds in fans die met elkaar vechten. Integen­deel, goed gedaan. Ga zo door

Parlementslid Igor Lebedev

Tijdens het EK willen deze als paramilitairen getrainde vechtmachines de macht grijpen onder de hooligans van Europa. Hun Engelse tegenstanders werden afgelopen weekend overrompeld door de veel beter georganiseerde en nuchtere Russen. Die laatsten vechten normaal gesproken tegen elkaar in de bossen, maar hebben nu hun onderlinge rivaliteit opzij gelegd.

Of ze nu voor Spartak, Dynamo Moskou, CSKA Moskou of Zenit uit Sint Petersburg zijn, in Frankrijk zijn ze Russen, gekleed in zwarte T-shirts ('zwarthemden'), uitgerust met boksbeugels en messen en opererend in kleine groepjes, op zoek naar westerse slachtoffers. Brice Robin, de openbare aanklager van Marseille, noemde deze vechters gisteren 'zwaar getraind en gespecialiseerd in hypersnelle, ultragewelddadige operaties'.