Volledig scherm
© ANP

Huisarrest voor veertig asielzoekers met jaarwisseling

Zeker veertig asielzoekers hebben tijdens de jaarwisseling huisarrest op het azc of mogen op bepaalde plekken in een gemeente niet komen. Het zijn vooral Noord-Afrikanen die eerder voor overlast op en rond azc's hebben gezorgd. Gemeenten willen zo 'Keulse' toestanden voorkomen.

Volledig scherm
© ANP

De gemeente Weert heeft een groep van zo'n 20 Noord-Afrikaanse asielzoekers huisarrest opgelegd van kerst tot na de jaarwisseling, ze mogen één uur per dag van het terrein. Heerlen heeft aan twaalf azc-bewoners verteld dat ze vanaf acht uur vanochtend 24 uur niet van het terrein af mogen, ze moeten zich in die periode drie keer melden. Op het azc in Venray geldt zo'n gebiedsgebod voor negen mensen.

Verblijfsvergunning
Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers maken geen kans op een verblijfsvergunning. Een deel benut hun tijdelijk verblijf in een Nederlands azc om uit stelen te gaan. In Noord-Nederland en Limburg klagen gemeenten over winkeldiefstallen en zakkenrollerij. Ook intimideren de Noord-Afrikanen andere bewoners van hun azc's en zorgden voor geluids- en drankoverlast.

Vesting
Burgemeester Heijmans van Weert wil met het huisarrest 'Keulse' toestanden in Nederland voorkomen. In die Duitse stad liep het vorig jaar bij de jaarwisseling volledig uit de hand toen honderden vrouwen werden aangerand en bestolen bij het station. Honderd van de verdachten waren Noord-Afrikaanse asielzoekers en migranten. Die stad is vandaag een vesting, er zijn tegen de 3000 agenten en beveiligers op de been. Naast de drie Limburgse gemeenten heeft in het grote asielcomplex in Ter Apel zeker één asielzoeker een gebiedsverbod: hij mag 3 maanden niet in Ter Apel zelf komen.

Quote

Het is aan de plaatselij­ke burgemees­ter om die maatrege­len in te stellen

Woordvoerder gemeente Delfzijl

Maatregelen
De gemeente Delfzijl, die ook kampte met overlast, wil niet zeggen of ze maatregelen heeft genomen. In Schalkhaar wordt één persoon verzocht op het azc te blijven, het gaat daarbij niet om een crimineel maar om een man die met trauma's kampt. Opvangorganisatie COA heeft geen totaaloverzicht van de maatregelen op de tientallen azc's in Nederland. ,,Het is aan de plaatselijke burgemeester om die maatregelen in te stellen", zegt een woordvoerder. Meerdere gemeenten melden geen overlast te hebben van bewoners van het azc. In die gemeenten zijn dan ook geen speciale maatregelen genomen.

Brief
Staatssecretaris Dijkhoff stuurde vorige maand een brief naar alle azc-gemeenten waarin hij wees op mogelijke maatregelen als meldplicht, huisarrest en gebiedsverboden. Hij vermoedde toen dat 'enkele tientallen' mensen op het azc zouden moeten blijven. Er kwamen sinds augustus 1026 Marokkaanse en 772 Algerijnse asielzoekers naar Nederland.