Volledig scherm
© Peter Schong

Huisdieren ook welkom in blijf-van-mijn-lijfhuis

Dierenleed en huiselijk geweld gaan helaas vaak hand in hand. Bij gemiddeld zeven op de tien slachtoffers met huisdieren zou de partner dreigen met dierenmishandeling of zich er schuldig aan maken. Omdat blijf-van-mijn-lijfhuizen vaak geen plaats hebben voor huisdieren, blijven mensen vaak bij hun agressieve partner uit vrees voor het lot van de huisdieren. In het Sojourner Center in Phoenix, Arizona, brengen ze daar verandering in.

Volledig scherm
Clark Kent met zijn 12-jarig baasje Robert en diens moeder. © Facebook

In de Verenigde Staten zou naar schatting slechts drie procent van opvangcentra voor slachtoffers van huiselijk geweld huisdieren toelaten. Om te voorkomen dat de dieren aan hun lot moeten worden overgelaten, besloot het Sojourner Center de regels te veranderen.

Dierenopvang
Op 12 mei opende het 'Pet Companion Center' de deuren. Gezinnen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld kunnen er terecht met hun dieren. Momenteel is er ruimte voor de opvang van acht honden en acht katten.

,,We hopen ons pilootproject uit te breiden van zodra alle praktische zaken goed op de rit staan'', verklaart Teri Hauser van het Sojourner Center aan Amerikaanse media.

Daarnaast krijgen mensen die er verblijven de kans om bij te leren over dierenwelzijn. ,,Mensen die een nieuw leven willen starten als dierenverzorger kunnen hun start hier krijgen", stelt Hauser.

Clark Kent
De eerste inwoner van het Pet Companion Center was Clark Kent, een langharige rode kater die samen met zijn 12-jarig baasje Robert en diens moeder onderdak zocht nadat ze ontsnapt waren uit een gewelddadige thuissituatie. ,,We konden nergens naartoe en wilden onze geliefde kat niet ook opgeven", klinkt het. Ondertussen wordt Clark Kent vergezeld door nog een kat en twee honden.