Volledig scherm
Zes mensen raakten gewond, van wie er één nog in het ziekenhuis ligt. © ANP

Huizenblok Urk gesloopt na verwoestende gasexplosie

UpdateAlle woningen van het huizenblok dat gisteren werd getroffen door een gasexplosie worden gesloopt, zo maakt de gemeente Urk bekend. De bewoners krijgen van de gemeente hulp bij het zoeken naar een nieuw onderkomen. Slachtoffers van de explosie worden slachtofferhulp aangeboden, meldt Omroep Flevoland.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de twee gasexplosies vrijdagavond in Urk. Burgemeester Pieter van Maaren noemt het een wonder dat er niemand is omgekomen, zei hij zaterdagochtend in het Radio 1-Journaal.

Zes mensen raakten gewond, de laatste van hen heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten. De politie doet onderzoek naar de zaak en Van Maaren liet weten dat hij hoopt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. 

Informatiebijeenkomst
Zaterdagochtend om 10.30 uur is er een informatiebijeenkomst voor bewoners. Daar wordt gekeken of mensen vervangende woonruimte nodig hebben. Volgens de burgemeester heeft een woningcorporatie een aantal leegstaande huizen beschikbaar gesteld. 

De explosies troffen vrijdagavond een rij huizen, waarvan er een aantal volledig zijn verwoest. En gasleiding raakte beschadigd bij graafwerkzaamheden aan de riolering aan de Grote Fok, waardoor gas in het riool kwam. Een monteur kon het lek niet op tijd dichten, waarop de eerste ontploffing even na 18.00 uur volgde. 

Een tweede explosie vond plaats toen de brandweer al ter plekke was. Bewoners van het blok waren toen al gevlucht.