Volledig scherm
© anp

'Huizenkoper in nood door trage hypotheekverstrekkers'

Hypotheekverstrekkers hebben moeite met de stroom aan mensen die een huis willen kopen. Ze kunnen de vele aanvragen niet goed aan, waardoor huizenkopers hun hypotheek niet op tijd rond krijgen. Daardoor lopen ze risico op een boete en in het ergste geval kan zelfs de verkoop niet doorgaan.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. ,,Er komen heel veel aanvragen binnen en de eisen voor verstrekking van een hypotheek zijn strenger dan voorheen", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Volgens Mark de Rijk van De Hypotheekshop kampen vooral de grootbanken met vertraging.

Vanwege de lage rente sluiten veel mensen hun hypotheek over, wat voor extra drukte zorgt bij geldverstrekkers. Ook doen zzp'ers vaker een hypotheekaanvraag. Vanwege het papierwerk kost dat over het algemeen meer tijd. ,,Zij krijgen sneller met vertraging te maken dan mensen in loondienst'', aldus De la Porte.

Sinds 2013 is de huizenmarkt opgeleefd, met name in grote steden.

  1. Tandenborstels van bamboe en ijsjes zonder verpakking: hoe Unilever het plastic monster aanpakt
    PREMIUM

    Tandenbor­stels van bamboe en ijsjes zonder verpakking: hoe Unilever het plastic monster aanpakt

    Waterijsjes ‘naakt’ in een kartonnen doos, tandenborstels niet langer van kunststof maar van bamboe of het schrappen van de bekende gele icetea-stamper van Lipton. Het zijn een paar voorbeelden van Unilever-merken die proberen het plastic verpakkingsmateriaal terug te dringen of helemaal te verbannen. ‘Maar het moet niet te ingewikkeld worden, dat accepteert de consument niet.’