Volledig scherm
© Fotobewerking AD

Huwelijk afgelast: Trouwen in Las Vegas is geen grapje

Eveline en Bastiaan zouden eigenlijk maandag trouwen, maar het feest gaat niet door na een artikel op deze site. Uit dat verhaal bleek dat ze al eerder in Las Vegas in het huwelijksbootje waren gestapt. En zouden ze in Nederland nog eens trouwen, dan plegen ze een strafbaar feit. ,,Trouwen in Las Vegas is echt geen geintje,'' stelt Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken.

Volledig scherm
Bastiaan en Eveline zijn in ieder geval dolgelukkig samen. © Privéfoto
Quote

We waren eigenlijk al meteen dezelfde avond de papieren kwijt die we hadden ontvangen van 'Elvis'

Eveline Poerink
Volledig scherm
,,In principe was trouwen in Las Vegas voor ons, na een wereldreis van een jaar, behoorlijk ideaal en een fantastische avond." © Privéfoto

Op de site van deze krant verscheen vorige week een artikel over de zwangere Eveline Poerink uit het Gelderse Velp, die in een goedkope bruidsjurk van Zeeman (30 euro) in het huwelijk zou treden met haar Bastiaan. ,,Deze jurk past precies bij me. We zijn absoluut niet traditioneel en we willen ook niet dat onze trouwerij standaard is", vertelde Eveline toen trots.

Een paar jaar geleden lieten ze zich zoals zoveel stellen al in de echt verbinden in Las Vegas. ,,In principe was trouwen in Las Vegas voor ons, na een wereldreis van een jaar, behoorlijk ideaal en een fantastische avond. Maar het administratieve gedeelte hebben we een beetje onderschat ben ik bang", vertelt Eveline.

Lekker goedkoop
De papieren van die formaliteit zijn ze kwijtgeraakt en met de kleine op komst leek het ze handig om in Nederland officieel te trouwen. Op maandagmorgen, ook nog eens schrikkeldag; lekker goedkoop. ,,We waren eigenlijk al meteen dezelfde avond de papieren kwijt die we hadden ontvangen van 'Elvis'. En wat Google ons had geleerd is dat we die papieren nodig hadden om het legaal te maken in Nederland."

Een wakkere ambtenaar van de gemeente Rheden, waar het huwelijk maandag plaats zou vinden, las het verhaal op deze website en dook in de administratie van de Amerikaanse staat Nevada, waar Las Vegas in ligt en trof daar de bevestiging dat de twee geliefden al eerder getrouwd zijn. ,,En meerdere keren trouwen mag niet van de wet,'' legt een woordvoerder van de gemeente Rheden uit.

Eveline en haar Bastiaan werden door de gemeente gebeld met de mededeling dat de plechtigheid werd afgezegd. De bruid blijft er nuchter onder: ,,Dan doen we maandag gewoon wat anders leuks. De trouwjurk was gelukkig niet duur, die doe ik dan maar een andere keer aan."

Quote

Mensen kunnen overal op de wereld trouwen. Hoe moeten we dat controle­ren?

Ronald Zijlstra, burgerzaken
Volledig scherm
© Thinkstock
Volledig scherm
'Elvis' trouwde Eveline en Bastiaan in Las Vegas. © Privéfoto

Boete
,,Het moet niet al te lastig zijn om bij de autoriteiten in Nevada de papieren bezegeling van hun huwelijk te krijgen,'' verwacht Ronald Zijlstra, strategisch adviseur bij de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en voormalig ambtenaar van de burgerlijke stand. ,,Dit moeten ze wel doen, want alle veranderingen in je personalia, ook die in het buitenland, moet je opgeven bij je gemeente door de wet Basisregistratie Personen. Doe je dat niet, dan kan de gemeente je een bestuurlijke boete geven. Ook trouwen in zo'n zogenoemde 'white chapel' in Las Vegas is geen grapje, het is een serieuze aangelegenheid.''

Stellen die willen trouwen moeten verklaren dat ze op dat moment niet al gehuwd zijn. Zijlstra en de gemeentewoordvoerder uit Renkum erkennen dat deze verklaringen nooit gecontroleerd worden. ,,We gaan uit van de eerlijkheid van de bruidsparen,'' antwoordt de gemeentewoordvoerder. ,,Het is ook ondoenlijk,'' vult Zijlstra aan. ,,Mensen kunnen overal op de wereld trouwen. Hoe moeten we dat controleren?''

Hoop gedoe
Ook Bastiaan en Eveline tekenden die verklaring, tegen beter weten in. En nu? Het stel gaan maandag gewoon iets anders leuks doen. ,,Ook al hadden de ambtenaren het niet in de AD gelezen, hadden we misschien achteraf een hoop gedoe gehad. Dus dat is helemaal niet erg. Ik ben in ieder geval blij dat we geen mega fancy en peperdure bruiloft hadden gepland."

Bastiaan Wormgoor vult aan: ,,De gemeente heeft ons netjes toegestuurd hoe we de trouwakte kunnen opvragen. Dit heb ik inmiddels gedaan. Dat zal nog wel even duren voordat we deze binnen hebben. Daarna moet ik hem wederom terugsturen naar Las Vegas, want dan zal er een bepaalde stempel op moeten komen. Zodra dit weer binnen is, moeten we dit inleveren bij de gemeente en zijn we dus officieel getrouwd sinds 19-3-2013!"

OPROEP
Bent u ook in Las Vegas of een ander exotisch oord 'voor de lol' getrouwd, zonder te weten dat het een rechtsgeldig huwelijk was? Wij komen graag met u in contact via oproep@ad.nl.