Volledig scherm
© anp

Hypotheek enorm in trek door lichte stijging rente

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorige maand tot een recordhoogte gestegen. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) deden veel mensen snel een aanvraag de deur uit, omdat de hypotheekrentes na een lange periode van daling weer wat zijn opgelopen.

Quote

Het maandre­cord van juni 2015 met 42.500 aanvragen is hiermee verbroken

Dorine van Basten

Alles bij elkaar telde de organisatie in november circa 46.500 aanvragen. Dat is bijna de helft meer dan de maand ervoor. ,,Het maandrecord van juni 2015 met 42.500 aanvragen is hiermee verbroken'', verklaart HDN-directeur Dorine van Basten. Dat eerdere record was volgens haar te danken aan het aanpassen van de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli 2015.

Lift
De hypotheekaanvragen in Nederland zitten al langer in de lift. De cijfers weerspiegelen de aantrekkende woningmarkt. In totaal zijn er dit jaar tot en met november al 327.000 aanvragen via HDN verzonden. Dat is ongeveer 22 procent meer tegen opzichte van dezelfde periode vorig jaar. HDN is een initiatief van diverse financiële concerns en registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.

Nederlanders reageren massaal omdat de algemene gedachte is dat de hypotheekrente het laagste punt achter de rug heeft. Niet alleen mensen die een huis willen kopen reageren. De drukte wordt ook veroorzaakt door mensen die een variabele hypotheekrente hebben en hun hypotheekrente nu voor langere tijd vast willen zetten. Ook huizenbezitters die vanuit het verleden met een hogere rente zitten, willen nu overstappen om te voorkomen dat ze de boot missen.