Volledig scherm
© Google Streetview

Imam betreurt ophef over Facebookbericht

De in opspraak geraakte Turkse imam Halil Çelik van de Selimiye Moskee in Dieren betreurt de ophef die landelijk is ontstaan over zijn uitspraken in een bericht op Facebook. De imam neemt daar nu zelf ook afstand van.

Dat blijkt uit een gezamenlijke persverklaring van het moskeebestuur en de imam. De imam staat in de Turkse gemeenschap in Dieren bekend als een gematigd prediker.

In zijn bericht op Facebook schreef Çelik: ,,Ben bereid voor mijn geloof te sterven, maar ook bereid levens te ontnemen.'' Deze uitlating is, aldus het moskeebestuur én de imam, uit de context getrokken doordat slechts een deel van een twistgesprek van de imam met een andere Facebookgebruiker is uitvergroot en publiekelijk gemaakt.

Koran

De imam erkent dat hij zich op dat moment heeft ,,laten gaan door zijn emoties.'' Hij herinnert zogezegd de geloofsgemeenschap regelmatig er aan dat de islam tegen elke vorm van geweld is. Zo citeert hij uit de koran: ,,Wie één mens doodt heeft de hele mensheid gedood en wie één mens een leven geeft heeft de hele mensheid leven gegeven.''

Vertrek

Imam Halil Çelik wil verder geen toelichting meer geven. Hij keert morgen terug naar Turkije. Zijn vertrek was, aldus het moskeebestuur, al eerder gepland. Het staat los van de ophef rondom zijn persoon. Het moskeebestuur stelt in de persverklaring, dat de imam de gewraakte uitspraak op persoonlijke titel heeft gedaan. Hiermee heeft de geestelijke, aldus het bestuur, ,,onze moskee en de Turkse gemeenschap in diskrediet gebracht.'' De Selimiye Moskee distantieert zich volledig van de uitspraken.