Volledig scherm
PREMIUM
Je zou met misschien niet denken: maar dit pittoreske plaatje is slecht voor je gezondheid. © ANP

In de polder is het net zo vies als in de stad

luchtverontreinigingSlechte lucht beperkt zich niet tot de stad. Op het platteland ademen mensen minstens zo veel viezigheid in, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een gisteren verschenen rapport.

Quote

Je ziet niet hoe vies de lucht is, dus maken mensen zich er niet druk om

Anne Knol van Milieudefensie

ADVIES WHO
Norm fijnstof moet scherper

De WHO adviseert een veel lagere concentratie van 10 μg/m³ PM2,5 fijnstof (dat is ultrafijne fijnstof) om een gezonde leefomgeving te garanderen. De helft van de EU-norm. Dus ook als de EU-normen worden gehaald, is de lucht in Nederland op veel locaties nog niet gezond. De geschatte (jaarlijkse) verandering in gezondheidseffecten als de fijnstof PM2,5 op de WHO streefwaarde komt omvat onder meer:
drie maanden levensduur gemiddeld per persoon
800 minder vroegtijdige doden
800 minder geboortes met laag geboortegewicht (lichter dan 2500 gram)
1700 minder ziekenhuisspoedopnames ten gevolge van luchtwegen en hart- en vaataandoeningen
175.000 minder dagen met astmaklachten bij kinderen
1.500.000 dagen minder ziekteverzuim

Alfons Olde Loohuis zag opvallend veel mensen met longontsteking in zijn praktijk in het Oost-Brabantse Herpen. Hij schreef nogal wat medicijnen voor tegen luchtweginfecties en kreeg patiënten met de chronische longziekte COPD op bezoek. De inmiddels gepensioneerde huisarts en onderzoeker van het Radboudumc zag een verband tussen de aandoeningen en de aanwezigheid van de vele varkenshouderijen in de buurt.

,,De dieren veroorzaken hoge concentraties fijnstof die een voortdurende aanslag plegen op de luchtwegen'', verzucht Olde Loohuis. ,,We wijzen altijd naar China omdat de lucht daar zo smerig is. Nou, op sommige plekken is Nederland klein China.''

Wereldwijd ademt 92 procent van de mensen vieze lucht in, schrijft de WHO in een gisteren verschenen rapport. Jaarlijks zouden zeker drie miljoen mensen overlijden aan de gevolgen daarvan.

Vooral in de Aziatische landen is de lucht vele malen smeriger dan de WHO gezond acht. De problemen beperken zich niet tot de miljoenensteden, die vanwege de industrie en het verkeer vaak zijn bedekt onder een dikke laag smog. Op het platteland is de lucht net zo smerig, constateert de WHO. In arme landen vormt het koken op houtvuurtjes of het platbranden van landbouwgrond een probleem. In rijke landen is de luchtkwaliteit op het platteland soms beneden peil door de veehouderij.