Deze Nederlanders tanken onderweg naar hun vakantiebestemming.
Volledig scherm
Deze Nederlanders tanken onderweg naar hun vakantiebestemming. © Cor de Kock

In welk vakantieland tank jij het goedkoopst?

Nederland spant de kroon als het om de brandstofprijzen gaat. De prijs voor een liter benzine en diesel in de onder Nederlanders populaire vakantielanden ligt een stuk lager dan hier, blijkt vandaag uit cijfers van de ANWB.

Veel Nederlands tanken die op vakantie gaan in Frankrijk of Spanje tanken nog even in Luxemburg waar de benzine een stuk goedkoper is.
Volledig scherm
Veel Nederlands tanken die op vakantie gaan in Frankrijk of Spanje tanken nog even in Luxemburg waar de benzine een stuk goedkoper is. © anp
Volledig scherm
© ANP XTRA

In Duitsland en Frankrijk betalen benzinerijders 26 cent per liter minder, in België 23 cent, in Spanje 44 cent en in Oostenrijk zelfs 47 cent minder. Alleen Italië komt in de buurt met een prijs van 1,57 euro per liter, 4 cent minder dan in Nederland.

Dieselrijders zijn duur af in Italië. Een liter kost er 1,41 euro tegen 1,25 in Nederland. In Frankrijk en België zijn Nederlanders 4 cent per liter minder kwijt dan thuis, in Duitsland 13 cent. Spanje en Oostenrijk bungelen onderaan wat betreft dieselprijzen met 1,06 en 1,04 euro.

Verblind
Ook Luxemburg doet het goed voor zuinige Nederlanders met 1,12 euro per liter. Honderden Nederlanders stranden elke zomer net vóór de Luxemburgse grens. Ze zijn verblind door de lage benzineprijzen en vergeten hun brandstofmeter in de gaten te houden. Belgische monteurs hebben hun handen vol aan de jacht op goedkope benzine.

De ANWB waarschuwt elk jaar Nederlands die in het land goedkoop willen tanken. Neem desnoods een jerrycan extra benzine mee zodat de auto niet stil komt te staan, luidt het advies. De ANWB raadt ook aan de winst te laten lopen, zodra het brandstoflampje gaat branden. De tank volledig leegrijden is slecht voor de motor. En belangrijker nog: pech langs de weg kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Onmogelijk
De afgelopen twee weken was tanken in Frankrijk lastig. De benzinestations kregen bijna geen brandstof meer aangeleverd vanwege blokkades van grote olieraffinaderijen. ,,Tanken was daardoor op sommige plekken zelfs onmogelijk. Inmiddels zijn de stakingen voorbij en kan er weer normaal getankt worden. Er zijn geen brandstofproblemen meer in Frankrijk", aldus de ANWB.

Zoek hieronder jouw vakantieland en krijg meteen de huidige brandstofprijzen per liter:

Veel Nederlands tanken die op vakantie gaan in Frankrijk of Spanje tanken nog even in Luxemburg waar de benzine een stuk goedkoper is.
Volledig scherm
Veel Nederlands tanken die op vakantie gaan in Frankrijk of Spanje tanken nog even in Luxemburg waar de benzine een stuk goedkoper is. © anp

Geen ritje naar het zuiden in het vooruitzicht? Je kunt ook zelf besparen op je brandstofkosten. Wij geven enkele tips:

1. Controleer of je auto de juiste bandenspanning heeft. Vervang ook je winterbanden tijdens door zomerbanden. Dit soort zaken staan in de handleiding van je auto. Verder is van belang dat de motor goed is afgesteld en de luchtfilter op tijd is vervangen.

2. Tankstations langs B-wegen en in de bebouwde kom zijn doorgaans voordeliger. Dicht bij huis tanken loont dus. Bemande tankstations langs de snelweg rekenen doorgaans de adviesprijs en zijn daarmee vrijwel altijd het duurst. 

3. Krijg tankkorting met ANWB en UnitedConsumers bij ruim 600 tankstations. Op vertoon van de ANWB- of UnitedConsumer-pas ontvang je per liter al gauw 6 cent korting op de gemiddelde landelijke adviesprijs. De tankpas kost slechts 5 euro, een bedrag dat bovendien pas in rekening wordt gebracht als u binnen een half jaar minder dan 250 liter brandstof bij de betreffende pompstations tankt. Voor een beetje automobilist is dat geen enkel probleem.

4. Denk aan Het Nieuwe Rijden. Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling: ongeveer tussen de 2.000 en 2.500 toeren. Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een verkeerslicht, laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen. Gebruik de cruisecontrole als je auto die heeft. Rij zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling. Zet de motor af bij een openstaande brug, spoorwegovergang, in de file of wanneer je iemand ophaalt. Ga daarnaast bewust om met energievreters, zoals airconditioning, dakkoffers en aanhangwagens.

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals gistermiddag op de Brouwersdam, resultaat: drie bekeuringen van totaal zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”