Volledig scherm
© REUTERS

ING schrapt komende vijf jaar 7000 banen

UpdateING gaat de komende vijf jaar 7000 banen schrappen. Het gaat om 2300 Nederlandse voltijdsbanen en 3500 Belgische. De reorganisatie moet de bank zo'n 900 miljoen euro opleveren.

Volledig scherm
© REUTERS

Dat maakte de bank vanochtend bekend. 950 externe functies die zijn bedoeld voor uitzendkrachten of gedetacheerden, gaan ook verloren

De reorganisatie moet volgens de bank een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert ING tot 2021 zo'n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren. Bij welke onderdelen en afdelingen de banen verdwijnen, is nog niet precies duidelijk. In Nederland worden in elk geval onder meer staffuncties onder de loep genomen. genomen. Ook zullen er bij de bankfilialen, waar steeds minder mensen langskomen, banen vervallen.

De bank heeft wereldwijd meer dan 52.000 medewerkers, waarvan bijna 15.000 in Nederland. In 2014 werd ook al gereorganiseerd: toen verdwenen 1700 vaste banen en werden duizend plekken voor externe krachten geschrapt.

De stappen zijn volgens topman Ralph Hamers nodig om, bij ultra-lage rentestanden, strenge kapitaaleisen en aanhoudende onzekerheid over regelgeving, blijvend te kunnen investeren in digitalisering. Hij merkte daarbij op dat ,,het dak moet worden gerepareerd als de zon schijnt''. Hamers benadrukte dat bij de reorganisatie sprake is van een ,,bruto-aantal''. ,,We nemen ook mensen aan wanneer en waar dat nodig is'', zo zei hij. Digitale transformatie kost helaas banen, stelt het financiële concern.

Quote

ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden

Reinier Castelein

Snijden
De reorganisatie die ING maandag heeft aangekondigd staat niet op zich. Wereldwijd snijden banken al jaren fors in de werkgelegenheid, onder meer omdat door de opkomst van internetbankieren en andere digitale diensten steeds minder bankkantoren nodig zijn. Daarnaast moeten de kosten omlaag, omdat banken aan strengere kapitaaleisen moeten voldoen.

De reorganisatie zal ,,niet echt goed vallen bij onze achterban''. Dat is de eerste reactie van FNV-bestuurder Gerard van Hees op de door het financiële concern bekendgemaakte plannen.

,,De afgelopen jaren is ING natuurlijk al behoorlijk gekrompen. Ze gaan door, terwijl de winstcijfers behoorlijk zijn'', aldus Van Hees. FNV gaat met ING in gesprek om het aantal gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden.

Tevreden houden
Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Vakmensen: ..De reorganisaties in de financiële sector buitelen over elkaar heen. Het maakt de mensen boos en onzeker. De kans op een grote reorganisatie in de bankensector is inmiddels groter dan op een aardbeving in Groningen. Het lijkt vooral bedoeld om de aandeelhouders tevreden te stellen.''

,,Ontzettend heftig'', reageert Reinier Castelein van De Unie. Hij is naar eigen zeggen geschrokken van de omvang en dacht zelf dat er tussen de 1000 en 1500 banen geschrapt zouden worden. Volgens Castelein is het leed nog niet geleden in de financiële sector. ,,Hoe strakker ING gaat zitten als digitale bank; de rest zal erachteraan moeten hollen. ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden''.

De vakbonden in België beschouwen de ontslagen die ING aankondigde als een oorlogsverklaring. Ze hebben het personeel opgeroepen maandag het werk neer te leggen. In hoeverre aan de oproep gehoor wordt gegeven, is nog onduidelijk. De bonden willen vrijdag een officiële staking organiseren.

Het aandeel ING opende maandag op de beurs licht in de plus. De koerswinst verdween echter in rap tempo, omstreeks 09.10 uur noteerde ING 0,2 procent in het rood.