Volledig scherm
Een marinebioloog haalt plastic zeildoek uit de maag van de walvis. © afp

Inhoud potvis: 18 kilo plastic, touw, waterslangen en bloempotten

Een potvis die aanspoelde voor de kust van het Spaanse Granada is gestorven door plastic in te slikken, zo hebben wetenschappers vastgesteld. De potvis van tien meter lang en 4,5 ton zwaar werd dood aangetroffen op het strand van Castell de Ferro, in de Spaanse provincie Granada.

Het dier had maar liefst 18 kilo plastic in zijn maag, waardoor één van zijn magen barstte. Biologen waren geschokt toen ze ontdekten dat er 59 stroken plastic in de maag zaten, van het soort dat door groentenkwekers in de regio gebruikt wordt om hun gewassen te beschermen.

Daarnaast had het dier ook negen meter touw ingeslikt dat wordt gebruikt om het plastic tegen de grond te houden, twee waterslangen van 4,5 meter lang, twee bloempotten en een spuitbus. Vermoed wordt dat het afval afkomstig is van illegale stortplaatsen, zowel op zee als langs de kust.

Het duurt naar schatting duizend jaar voor een doodgewone plastic zak afbreekt. Vaak komen zakken in de maag van walvissen en rond de flippers van zeeschildpadden terecht. Plastic is de belangrijkste doodsoorzaak voor 250 zeedieren, waaronder vissen, schildpadden en vogels.

Potvissen duiken tot duizend meter diep op zoek naar pijlinktvis. Aangenomen wordt dat ze vaak plastic aanzien voor prooien of het per ongeluk inslikken.

Volledig scherm
© afp