Volledig scherm
© Le Point

'Injectienaalden hotelkamer van politie en niet van daders'

Injectienaalden die op de hotelkamer van één van de aanslagplegers in Parijs zijn gefilmd, zijn vermoedelijk van de politie afkomstig.  Dat zegt een Nederlandse bomexpert.

Het Franse weekblad Le Point publiceerde vandaag exclusieve beelden van de hotelkamer waar Frankrijks meest gezochte terrorist Salah Abdeslam vlak voor de aanslagen in Parijs verbleef.

In de verder lege hotelkamer liggen een pizzadoos, koekjes en opmerkelijk genoeg injectienaalden. De injectienaalden, slangetjes en pincetten die op een ronde tafel liggen, zijn voer voor speculatie. Le Point suggereert dat de naalden mogelijk zijn gebruikt voor de fabricage van de bomgordels die tot explosie zijn gebracht. In deze bomgordels zat de stof TATP.

Recherche
Als andere optie wordt genoemd dat de daders zichzelf hebben gedrogeerd voordat ze met Kalasjnikovs en bomgordels de straat op gingen. Bomexpert Jacco de Graaf van het bedrijf REASeuro heeft na het zien van de beelden een minder spectaculaire, maar wel voor de hand liggende verklaring. ,,Er is duidelijk al onderzoek gepleegd door de recherche.

Er zijn zwarte vegen te zien langs de ramen en op de tafels, die wijzen op het gebruik van vingerafdrukpoeder. Ik vermoed dat de naalden en slangetjes zijn gebruikt voor monstername. Als ze van de verdachten waren geweest, had de politie ze nooit op de tafel laten liggen."

De Graaf acht het uitgesloten dat de naalden zijn gebruikt voor de fabricage of de detonatie van de bomgordels. ,,Daar komen geen naalden bij kijken. De fabricage van TATP is niet eenvoudig. Wel zijn alle benodigde stoffen in elke doe het zelf winkel te verkrijgen. Helaas, mag je wel zeggen."