Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Instagram schadelijkst voor mentale gezondheid jongeren

Facebook, Snapchat, Twitter en Instagram zijn slecht voor de mentale gezondheid van jongeren, blijkt uit Engels onderzoek. Van de vijf meest gebruikte socialmediakanalen heeft alleen YouTube geen negatief effect op de mentale gesteldheid van 14- tot 24-jarigen. Instagram is het schadelijkst voor de geestelijke gezondheid.

Veel jonge gebruikers van Instagram krijgen te maken met gevoelens van angst of tekortkomingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Society for Public Health en de Young Health Movement onder een groep van bijna 1500 jongeren tussen de 14 en 24 jaar.

Maar Instagram is niet de enige boosdoener. Ook Snapchat, Facebook en Twitter versterken mentale problemen bij jongeren. Zij zouden zorgen voor toenemende onzekerheid over het lichaam, slaapproblemen, angst- en eenzaamheidsgevoelens veroorzaken en pesten in de hand werken.

Opvallend is dat YouTube wel een negatief effect heeft op het slaapgedrag van deelnemers aan het onderzoek, maar wel goed scoort op punten als zelfexpressie, het begrijpen van andermans mentale gesteldheid en emotionele steun.

Waarschuwing

,,Het is interessant dat Instagram en Snapchat het schadelijkst blijken te zijn. Beide kanalen zijn erg visueel ingesteld en dat lijkt gevoelens van onzekerheid en tekortkoming in de hand te werken”, stelt Shirley Cramer van de Royal Society for Public Health tegenover The Guardian

Ze pleit dan ook voor een waarschuwingsfunctie op sociale media. Te denken valt aan een melding bij veelvoudig gebruik of een waarschuwing bij foto’s die zijn bewerkt met een programma zoals Photoshop.

Opzet

Voor het onderzoek beantwoordden 1479 personen een vragenlijst over de vijf socialmediakanalen. De vragen werden opgesteld rond veertien thema’s als slaapgedrag, angstgevoelens, eenzaamheid, zelfbeeld, pesterijen en het gevoel dat mensen bang waren om iets te missen. Instagram scoorde vooral erg slecht op de bovenstaande categorieën.