Volledig scherm
De Tweekleurige vleermuis, met bijna blonde haren © Anjes Gesink

Invasie van zeldzame Tweekleurige vleermuizen

In Nederland is op het moment sprake van een invasie van Tweekleurige vleermuizen. Meldingen over het beestje, dat meestal slechts enkele keren per jaar wordt gezien, komen plotseling in veelvoud binnen bij Vleermuiswerkgroep Nederland. Naar de oorzaak van de stijging is het vooralsnog gissen.

Wat moet je doen als er een vleermuis in je huis zit?

1. Vooral niet aanraken. Vleermuizen kunnen bijten en ziektes overdragen
2. De dierenambulance bellen
3. Een regionale deskundige kan ook altijd uitkomst bieden

Normaliter komt de Tweekleurige vleermuis voor van Centraal en Oost-Europa tot Azië en zijn in augustus en september enkele exemplaren te zien in Nederland. Een handjevol is dan op doortocht in ons land.

Dit jaar is echter alles anders. Door de grote hoeveelheden waarnemingen en meldingen is er inmiddels een oproep geplaatst door de Vleermuiswerkgroep; iedereen die het leuk vindt om de beestjes te zoeken, wordt gevraagd dit daadwerkelijk te doen zodat er een reële schatting gemaakt kan worden van het aantal Tweekleurige vleermuizen in het land.

,,Er zit natuurlijk een groot verschil tussen het aantal beesten dat er op dit moment is en het aantal dat wordt waargenomen. Ze zitten op allerlei plekken die voor ons lastig of niet toegankelijk zijn," aldus André de Baerdemaeker, stadsecoloog en lid van de Vleersmuiswerkgroep Nederland.

Quote

Je zou kunnen zeggen dat het de bouwvak­kers van het dierenrijk zijn

Andre de Baerdemaeker, stadsecoloog

Onderzoek
Dat er opvallend veel van deze verrassende bezoekers in het land zijn, staat vast. Maar waarom ze in grote getale richting Nederland zijn getrokken is nog onduidelijk.

Van de beesten die worden gevonden of bevrijd, nadat zij bijvoorbeeld in de gordijnen bij iemand binnen zitten, wordt een monster genomen van de vacht. Dit wordt vervolgens onderzocht in een laboratorium in Duitsland om de herkomst van de beestjes te herhalen. Op die manier hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in onder meer de trekpatronen van de dieren en de eventuele achterliggende oorzaak.

In aantocht
Het kan zomaar zijn dat er nog meer Tweekleurige vleermuizen in aantocht zijn, vertelt De Baerdemaeker. Mannetjes trekken normaal gesproken eerst naar een gebied om een mooi plekje te zoeken, waarna de vrouwtjes later volgen. Als ze eenmaal zijn gearriveerd beginnen de mannetjes massaal te fluiten om vrouwtjes te lokken. ,,Je zou kunnen zeggen dat het de bouwvakkers van het dierenrijk zijn," grapt hij.

Of er daadwerkelijk nog meer Tweekleurige onze kant op komen is lastig te zeggen. ,,We hebben inderdaad meer mannetjes gevonden tot nu toe, maar er zijn ook al zeker wat vrouwtjes."

Volledig scherm
© Anjes Gesink
  1. Nederlandse stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’
    PREMIUM

    Nederland­se stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’

    Een Nederlandse vrouw die al enkele maanden stage loopt in de Australische stad Sydney zegt zich ernstig zorgen te maken om haar gezondheid. De hoofdstad is al wekenlang in een dikke rook gehuld als gevolg van tientallen extreme bosbranden. ,,Ik krijg hier erg veel last van prikkelende ogen, hoofdpijn en van mijn ademhaling. Dan moet ik echt binnen zien te blijven’’, zegt de 20-jarige Olina Bolta uit Hilversum tegen deze nieuwssite.