Volledig scherm
De Champs Elysées met de Arc de Triomphe © afp

IS gaf opdracht voor verijdelde aanslag Disneyland Parijs

De vijf terreurverdachten die afgelopen weekend in Frankrijk werden opgepakt voor het plannen van aanslagen op onder meer de Champs-Elysées in Parijs en Disneyland in Marne-la-Vallée, hadden daarvoor opdracht gekregen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft het Franse openbaar ministerie vanmorgen bekendgemaakt.

De mannen, vier Fransen en een Marokkaan ontvingen de opdracht voor de aanslagen vanuit Irak en Syrië. Om te voorkomen dat de autoriteiten de berichten zouden onderscheppen, werden ze met encryptie beveiligd. 

Het vijftal werd vanmorgen voorgeleid aan de rechter in Parijs. De hoofdaanklager zei dat naast de documenten ook wapens werden aangetroffen en instructies hoe de mannen aan wapens konden komen, schrijft de Franse krant Le Figaro. 

Aanslagen
De vijf verdachten werden zondag opgepakt in Straatsburg en Marseille. Ze hadden naast Champs-Elysées en Disneyland ook het hoofdkantoor van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst in Levallois-Perret, het hoofdbureau van de recherche en een gerechtsgebouw op het oog

De doelwitten en de geplande datum werden achterhaald op basis van informatie die werd aangetroffen op een smartphone.