Volledig scherm
© anp

Is levenslang in Nederland een humane straf of niet?

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) spreekt zich dinsdag uit over de vraag of een levenslange celstraf in Nederland inhumaan is of niet. Het Hof reageert daarmee op een klacht van een Nederlandse moordenaar tegen het Koninkrijk der Nederlanden.

Volledig scherm
De omgebrachte Darly Lai. © Wereldomroep

De Antilliaan James Clifton Murray bracht op 23 mei 1979 op Curaçao de zesjarige Darly Lai om het leven uit wraak op haar tante. Die had hem verboden contact met de familie te hebben nadat ze er achter kwam dat hij eerder was berecht voor aanranding van een jong meisje.

Volgens getuigen zwoer Murray wraak te nemen. Hij zou haar 'het dierbaarste afpakken'.  De kleine Darly werd vervolgens met verschillende messteken in buik, rug en hals om het leven gebracht.

Gratie
Murray zat een levenslange straf uit in het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Hij vroeg meerdere keren om vrijgelaten te worden. Zijn verzoeken werden echter allemaal afgewezen. Pas toen Murray terminaal ziek werd, kreeg hij alsnog gratie. Op 26 november 2014 overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Twee familieleden namen zijn strijd bij het Hof tegen de levenslange celstraf over. Murray heeft altijd gezegd dat het niet humaan is om iemand geen enkel zicht op een toekomst te geven. Ook was hij ontevreden over het gebrek aan veiligheid in de gevangenis.

Levenslang
Het EHRM sprak zich eerder uit over de levenslange celstraf. Het Hof stelt zich op het standpunt dat een gedetineerde inderdaad een punt op de horizon moet hebben. Zo is er eerder kritiek geweest op de Nederlandse versie van levenslang. Nederland kent bijvoorbeeld geen tussentijdse toets na 25 of 35 jaar om te kijken of de oneindige straf nog wel passend is. In de meeste landen om ons heen bestaat levenslang niet meer.

Het kabinet weigerde in eerste instantie veel met de bevindingen van het EHRM te doen. De partijen VVD en PvdA zijn inmiddels voorstander van een tussentijdse toets na 35 jaar. Een rechter moet dan in een individueel geval beslissen of levenslang nog een doel dient.

Tussen 1970 en 2015 werden in Nederland 36 mensen veroordeeld tot een levenslange celstraf. Waar voorheen gratie regelmatig werd uitgesproken, is dat sinds 1970 maar drie keer voorgekomen.