Duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes werden door IS op markten als seksslavinnen verkocht.
Volledig scherm
Duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes werden door IS op markten als seksslavinnen verkocht. © reuters

IS-strijder zet seksslavinnen te koop op Facebook

Een IS-strijder heeft meisjes als seksslavinnen te koop gezet op Facebook. De foto's van jonge vrouwen die voor geld worden aangeboden zijn inmiddels offline gehaald, maar de IS-propaganda via social media blijft een probleem.

Volledig scherm
© Facebook

,,Aan alle broeders die overwegen een slavin te kopen: deze kost 8.000 dollar'', schrijft IS-strijder Abu Assad Almani op zijn facebookpagina. Enkele uren later volgt een nieuwe foto, van een bleek meisje met huilerige rode ogen. ,,Nog een slavin die ongeveer 8.000 dollar kost. Toppertje of niet?''

Offline
De man die de foto's op Facebook plaatste is vermoedelijk een Duitser die in Syrië voor IS vecht. De foto's verschenen vorige week online, maar zijn enkele uren later offline gehaald door Facebook. 

Reacties bleven natuurlijk niet uit. Sommigen vroegen zich af of 8.000 dollar niet te zwaar doorgerekend was. ,,Wat maakt haar die prijs waard? Kan ze iets speciaals?'', vroeg iemand. ,,Nee. De wet van vraag en aanbod'', luidde het antwoord. Anderen namen Almani dan weer op de korrel omdat de vrouwen zonder sluier te zien waren.

Trieste primeur

Dit bevestigt de angst dat social media zeer belangrijk zijn voor terreurgroepen, zo schrijft The Washington Post op basis van uitspraken van The Middle East Media Research Institute. IS maakt veelvuldig gebruik van Facebook en Twitter om propaganda te verspreiden en nieuwe rekruten aan te trekken. Bij misbruik proberen de sociaalnetwerksites zo snel mogelijk in te grijpen, maar het blijft dweilen met de kraan open.

De afgelopen maanden zijn verschillende accounts aangetroffen waarbij de verkoop van seksslavinnen ter sprake kwam. Veel berichten hebben iets weg van een handleiding, met bijvoorbeeld de vraag of seks met pubermeisjes mag (ja dus) en hoe zwaar een slavin geslagen mag worden. Dat op het platform nu ook effectief twee jonge vrouwen te koop aangeboden worden, is een trieste primeur.

Aandacht
Mensenrechtenorganisaties klagen intussen dat de aandacht voor vrouwelijke IS-gevangenen aan het afnemen is. Volgens Human Rights Watch leven nog steeds 1.800 Yezidi-meisjes onder erbarmelijke omstandigheden in het oorlogsgebied. Vorige maand nog vertelden tientallen ontsnapte slachtoffers hoe ze meermaals verkracht en doorverkocht werden.

  1. Honderden mensen demonstreren tegen racisme in Tilburg: ‘Blij met deze opkomst, trots op onze stad’
    PREMIUM

    Honderden mensen demonstre­ren tegen racisme in Tilburg: ‘Blij met deze opkomst, trots op onze stad’

    Op het pleintje naast de concertzaal in Tilburg vond vanmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur de Black Lives Matter demonstratie plaats. Daar waren naar schatting 700 mensen bij aanwezig. Onder anderen bekende Tilburgers als Mandela Wee Wee en Steven Brunswijk spraken de menigte toe. De demonstratie verliep ordelijk. ,,Het was een waardige demonstratie. Complimenten aan de organisatie”, aldus burgemeester Theo Weterings van de stad.