Volledig scherm
PREMIUM
Zodra het over de islam gaat, blijkt een feitelijke en inhoudelijke discussie nauwelijks mogelijk, stelt dr. Marieke de Hoon. © EPA

'Islamdebat moet gaan over feiten en inhoud'

Ingezonden briefHet islamdebat sloeg de afgelopen tijd flink op hol. Dr. Marieke de Hoon, gespecialiseerd in internationaal strafrecht, volkenrecht en mensenrechten,  pleit ervoor de fanatieke posities af te schudden en nuchter en inhoudelijk te praten over de toekomst van onze samenleving.

Journalist Wierd Duk interviewde vorige week in het AD hoogleraar sociologie en migratieonderzoek Ruud Koopmans over islamitisch fundamentalisme. Wie de verhitte reacties daarop volgt, zal niet vermoeden dat Koopmans een genuanceerde oproep deed om het debat te depolariseren en dat hij ervoor pleit dat westerse samenlevingen zich weerbaarder gaan opstellen tegenover de radicale islam. Zodra het over de islam gaat, blijkt een feitelijke en inhoudelijke discussie nauwelijks mogelijk. Bijvoorbeeld over de vragen óf er sprake is van ‘islamisering’, en in hoeverre islamitisch fundamentalisme een rol speelt in Nederland.